ßßß
Fot. Marcin KlabanCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)300 g łososia (filet ze skórą)1 fenkuł (koper włoski)skórka otarta z 1 cytryny2 gałązki tymianku50 g masłasólpieprz1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego1 bagietkaPâté z łososia - sposób przygotowania: Łososia myjemy i osuszamy, ości usuwamy, skórę pozostawiamy. Fenkuła siekamy i wraz z rybą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 25 minut w 180 st. C. Z upieczonego łososia zdejmujemy skórę, mięso dzielimy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze razem z fenkułem, tymiankiem i masłem. Doprawiamy solą i pieprzem. Nasiona kopru włoskiego prażymy 2-3 minuty na patelni i dodajemy do pasty z łososia wraz ze skórką cytrynową, mieszając. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z grzankami z bagietki.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu