Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Twój przepis na orzeźwienie'Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 dojrzałe
melony po ok. 80 dag (o kremowym i
pomarańczowym miąższu)2 łyżeczki sproszkowanej
galaretki pomarańczowej2
pomarańczecytryna2 łyżki
likieru pomarańczowegocukierkilka listków
melisy lub
miętykostki
loduChłodnik włoski z
melona i
pomarańczy - sposób przygotowania:
Cytrusy wyszorować.
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, odstawić, by wystygła.
Melony pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Z ćwiartki
melona kremowego i
pomarańczowego wydrążyć małe kulki. Pozostałe kawałki
melonów obrać, pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do wazy i zmiksować z
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy.
Cytrynę cienko obrać. Skórkę pokroić na wąskie paseczki, a z miąższu wycisnąć sok i wymieszać go z przestudzoną płynną
galaretką oraz
likierem, przelać do zmiksowanych
melonów, dosłodzić do smaku i wymieszać. Wrzucić do chłodnika kulki
melonów, przykryć i schłodzić w lodówce. Przed podaniem rozlać chłodnik na talerze, dodać kostki
lodu i udekorować
skórką cytrynową, listkami
melisy lub
mięty.Klasyczny chłodnik z botwiny, który zaspokoi głód i przyniesie ochłodę nawet w największy upał
Owocowy chłodnik na początek obiadu?
Czemu nie - latem takie chwyty są dozwolone. Przed podaniem rozlej chłodnik na talerze, dodaj kostki
lodu i udekoruj
skórką cytrynową, listkami
melisy lub
mięty. Chłodnik włoski z
melona i
pomarańczy 2 dojrzałe
melony po ok. 80 dag (o kremowym i
pomarańczowym