ßßß Cookit - przepis na Chłodnik włoski z melona i pomarańczy

Chłodnik włoski z melona i pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Twój przepis na orzeźwienie'
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 dojrzałe melony po ok. 80 dag (o kremowym i pomarańczowym miąższu)
2 łyżeczki sproszkowanej galaretki pomarańczowej
2 pomarańcze
cytryna
2 łyżki likieru pomarańczowego
cukier
kilka listków melisy lub mięty
kostki lodu
Chłodnik włoski z melona i pomarańczy - sposób przygotowania: Cytrusy wyszorować. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, odstawić, by wystygła. Melony pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Z ćwiartki melona kremowego i pomarańczowego wydrążyć małe kulki. Pozostałe kawałki melonów obrać, pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do wazy i zmiksować z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Cytrynę cienko obrać. Skórkę pokroić na wąskie paseczki, a z miąższu wycisnąć sok i wymieszać go z przestudzoną płynną galaretką oraz likierem, przelać do zmiksowanych melonów, dosłodzić do smaku i wymieszać. Wrzucić do chłodnika kulki melonów, przykryć i schłodzić w lodówce. Przed podaniem rozlać chłodnik na talerze, dodać kostki lodu i udekorować skórką cytrynową, listkami melisy lub mięty.
Klasyczny chłodnik z botwiny, który zaspokoi głód i przyniesie ochłodę nawet w największy upał
Owocowy chłodnik na początek obiadu? Czemu nie - latem takie chwyty są dozwolone. Przed podaniem rozlej chłodnik na talerze, dodaj kostki lodu i udekoruj skórką cytrynową, listkami melisy lub mięty. Chłodnik włoski z melona i pomarańczy 2 dojrzałe melony po ok. 80 dag (o kremowym i pomarańczowym
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/169569363/chlodnik wloski z melona i pomaranczy/p