ßßß
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)500 g surowego filetu z łososia ze skórą1 duży burakmarynata:1 łyżka musztardy typu Dijon2 łyżeczki soli2 łyżeczki zwykłego cukru1 łyżeczka brązowego cukrugałka muszkatołowasos:200 ml śmietany 18-22 proc.1 łyżka chrzanuŁosoś marynowany z buraczkami - sposób przygotowania: Buraka umyj i ugotuj w wodzie lub upiecz do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w plasterki. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj cukry, sól, musztardę i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Zamarynuj łososia: rybę oczyść, umyj i osusz. Na podwójnym arkuszu folii aluminiowej ułóż łososia skórą do dołu, natrzyj przygotowaną marynatą i na wierzchu ułóż plastry buraka. Całość ciasno zawiń w folię, przełóż na tacę, przykryj deseczką i obciąż, np. puszką lub pełnym słoikiem. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Ważne - marynowana ryba może puścić sok i jeśli niedokładnie zawiniesz ją w folię, sok wycieknie. Przed podaniem łososia rozwiń z folii, usuń plastry buraków i delikatnie wytrzyj resztki marynaty. Pokrój rybę w cienkie plasterki i podawaj z sosem ze śmietany wymieszanej z chrzanem.Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stoleBohater świątecznego stołu
łososia zamarynuj w buraczkach . Łosoś marynowany z buraczkami 500 g surowego filetu z łososia ze skórą 1 duży burak marynata: 1 łyżka musztardy typu Dijon 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki zwykłego cukru 1 łyżeczka brązowego cukru gałka muszkatołowa sos: 200 ml śmietany 18-22 proc. 1 łyżka chrzanuBuraki na słono i słodko
. Autor: gruszkinawierzbiee.blogspot.com Buraki doskonale pasują również do śledzi. Wypróbuj na przykład nasze przepisy na śledzia pod pierzynką oraz sałatkę ziemniaczaną ze śledziem . Łosoś marynowany z buraczkami 500 g surowego filetu z łososia ze skórą 1 duży burak Marynata: 1 łyżka musztardyPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu