ßßß
Fot. Lars Ranek, The Scandinavian Cookbook, Trine Hahnemann, wyd. QuadrilleCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia szwedzkaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Łosoś marynowany w burakach i chrzanie - składniki:200 g buraków (obranych i startych na tarce)200 g świeżego chrzanu (obranego i startego)200 g gruboziarnistej soli300 g cukru pudru2 łyżki młotkowanego czarnego pieprzu2 łyżki ziaren kopru włoskiegocały filet z łososia (ze skórą - 2 kg)Łosoś marynowany w burakach i chrzanie - sposób przygotowania: Mieszamy w misce buraki, chrzan oraz przyprawy. Umieszczamy łososia skórą do dołu w brytfannie lub innym dużym naczyniu. Nakładamy na rybę marynatę i zakrywamy naczynie folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na trzy dni. Po tym czasie zmywamy dokładnie marynatę i osuszamy łososia. Przed podaniem kroimy go na cienkie plastry.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu