ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z wiśniami

Ciasto drożdżowe z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor mysza_klapsiara
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (12 głosów)
350 g mąki chlebowej
140 ml mleka
2 jajka
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
4-5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki drożdży instant
cukier puder do posypania
500-700g świeżych lub mrożonych wydrylowanych wiśni
Ciasto drożdżowe z wiśniami - sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki (dużej, prostokątnej jeśli chcemy uzyskać płaski duży placek lub tortownicy, wówczac ciasto będzie wyższe), ułożyć na nim wydrylowane wiśnie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec ciasto w nagrzanym do 190oC piekarniku przez 35-40 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem
Zupa wiśniowa
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-12857797/ciasto drozdzowe z wisniami/p