Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor mysza_klapsiara

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (12 głosów)350 g
mąki chlebowej140 ml
mleka2
jajka3 łyżki rozpuszczonego
masła1 łyżeczka
soli4-5 łyżek
cukru1.5 łyżeczki
drożdży instantcukier puder do posypania500-700g świeżych lub mrożonych wydrylowanych
wiśniCiasto drożdżowe z
wiśniami - sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z
drożdżami, dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki (dużej, prostokątnej jeśli chcemy uzyskać płaski duży placek lub tortownicy, wówczac ciasto będzie wyższe), ułożyć na nim wydrylowane
wiśnie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec ciasto w nagrzanym do 190oC piekarniku przez 35-40 minut. Upieczone posypać
cukrem pudremZupa wiśniowaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu