ßßß
Dzisiaj na odmianę ugotowałam azjatycki sos arachidowy . Kuchnia azjatycka zadziwia mnie za każdym razem jak ugotuje coś nowego. Sos arachidowy zdecydowanie przypadł nam do gustu. Sos pasuje do grillowanego mięsa jak kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny.Prostszego sosu niż sos arachidowy to jeszcze nie robiłam, zwłaszcza, ze skorzystałam z gotowego masła arachidowego . Sos wyszedł dosyć gęsty, ale podgrzany ma fajną, gęstą konsystencję.Składniki:1 puszka mleka kokosowego, 400 g1 kostka bulionowa z kurczaka2 łyżki czerwonej pasty curry2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżka brązowego cukru100 ml masła arachidowego150 ml wrzątku1 łyżeczka sosu rybnegosok z jednej limetki1 łyżeczka oleju arachidowego, lub innego nie aromatycznegoWykonanie:Podsmaż czosnek, cukier i pastę curry na oleju arachidowym. Zalej mlekiem kokosowym. We wrzątku rozpuść masło arachidowe i dodaj do mleka wraz z sosem rybnym. Nie sol, bo sos rybny jest bardzo słony. Gotuj sos przez 10 minut.Gotowy sos dosmakuj sosem z limetki, jeśli lubisz.
Polecane przepisySzybki obiad – łosoś w sosie mirimCiasto ucierane z dynią i kruszonkąWołowy woke z orzeszkami cashewKurczak w kremowym sosie z pieczarekKurczak po tajsku z chrupiącymi warzywami