Wykonanie
W miniony weekend odwiedziłam moich rodziców na działeczce pod Łodzią i narwałam sobie mnóstwo pysznych i bardzo dorodnych w tym roku
jeżyn. Nie chciałam ich przetwarzać, tylko zjeść w formie surowej, były po prostu znakomite. Dla urozmaicenia smaków przygotowałam taką oto tartę.

Składniki:Ciasto:200 g
mąki100 g
masłaszczypta
soli2 łyżki
cukru pudru3 łyżki zimnej
wodyWierzch:450 g
twarogu sernikowego4 łyżki
cukru pudru250 g
jeżyn1. Najpierw przygotowałam spód. Przesiałam
mąkę z
cukrem i
solą. Dodałam zimne
masło pokrojone na małe kawałki. Wyrabiałam bardzo szybko dodając stopniowo
wodę. Uformowałam z ciasta kulę i wstawiłam an 30 minut do lodówki.2. Po schłodzeniu w lodówce ciasto rozwałkowałam na placek nieco większy niż dno formy do pieczenia. Wyłożyłam do natłuszczonej formy, ponakłuwałam w kilkunastu miejscach widelcem i piekłam 20 minut w temperaturze 200 °C aż spód uzyskał złocisty kolor. Wyjęłam i ostudziłam.3.
Twaróg utarła z
cukrem na gładką masę. Wyłożyłam na upieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyłam koliście
jeżyny.4. Wstawiłam na 30 minut do lodówki i podawałam na zimno.Korzystałam w przepisu z książeczki Wydawnictwa TEN Encyklopedia kulinarna cz. V Kuchnia francuska II, s. 84. Zastąpiłam jedna
serek homogenizowany sernikowym i nie wykonałam polewy. Jak ktoś będzie miał czas, może ją wykonać. Do jej przygotowania potrzeba 3 łyżek domowej
galaretki porzeczkowej i 1 łyżki
koniaku. „W niewielkim rondelku rozpuścić na małym ogniu
galaretkę porzeczkową. Połączyć ją z
koniakiem i starannie wymieszać. Polewą tą zalać
jeżyny. Tartę wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podawać, gdy polewa stężeje.”Przepis ten dodaję do akcji
jeżynowych:

A jutro kolejny przepis w ramach mojej akcji Warzywa psiankowate 2013. Tym razem zupa. Dodaliście już swoje propozycje?