Wykonanie
Wędliny wędzone
dymem z drewna
wiśni i olchy, na koniec podprawione gałązką jałowca.




Szynka,
boczek,
schab,
baleron.Te
mięsa poszły do solanki na 9 dni wg tabeli .Do zalewy dodałam tylko kilka ziaren
ziela angielskiego i kilka listków laurowych.

Słoninę nasoliłam z obu stron
solą kamienną, posypałam
czosnkiem niedźwiedzim i
pieprzem i bardzo ciasno zwinęłam w rulon. Z wierzchu również grubo nasoliłam i na 5 dni zawiniętą w folię spożywczą włożyłam do lodówki. Dzień przed wędzeniem oczyściłam z nadmiaru
soli, obwiązałam sznureczkiem .Wędzona 4.5 godziny w
dymie ok 55 st. Po wędzeniu zawinęłam ściśle w folię spożywczą i parzyłam przez godzinę w wodzie o temp 80 st z wahaniem do 85 st.

Udka na dobę moczone w solance 80 g
soli na litr
wody. Wędzone 4,5 godziny , parzone ok 35 min w temp 80 st.
Udziec indyczy. Solanka 80 g
soli na litr
wody . z dodatkiem
czosnku,
pieprzu listka laurowego i
ziela angielskiego. Zrolowany i umieszczony w siatce wędzarniczej . Wędzony przez 4,5 godziny.Parzony 50 min w temp 80 st.Więcej na temat
wędlin TU