Wykonanie
Nie ma chyba lepszego połączenia niż
truskawki z
czekoladą, nieważne jaką:) Dlatego proponuję dziś niezwykle szybkie poduszeczki z
ciasta francuskiego, nadziewane
truskawkami i nutellą,polane
białą czekoladą. Można użyć też innego
kremu czekoladowego lub
orzechowego,ja przygotowałam z nutellą, gdyż zawsze mam ją w domu pod ręką:) Polecam!Scroll down for English(6 porcji)Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego (ok.40 x 30 cm)250 g
truskawek pokrojonych w kostkę3 duże łyżki nutelli2 łyżki posiekanej
białej czekolady1 łyżka
śmietanki 36 %Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż blachę papierem do pieczenia (lub połóż matę silikonową).Rozwiń ciasto i wytnij 12 równych prostokątów.Na środek 6 prostokątów wyłóż po pół łyżki nutelli a na nią wyłóż równe porcje
truskawek. Przykryj je 6 pozostałymi płatami ciasta i dociśnij brzegi widelcem. Na wierzchu każdej poduszeczki zrób nacięcia
ostrym nożem (ułatwi to cyrkulację powietrza w trakcie pieczenia).Wyłóż
ciastka na blachę do pieczenia i piecz około 25 minut, lub do zarumienienia.W międzyczasie,wsyp posiekaną
czekoladę do kubka, wlej łyżkę
śmietanki i wstaw na 10 sekund do mikrofalówki. Po wyjęciu całość energicznie zamieszaj łyżeczką w celu uzyskania polewy.Gdy poduszeczki są już upieczone, wyłóż je na kratkę do wystudzenia i polej polewą z
białej czekolady.Smacznego!
English versionStrawberry and nutella pop tarts(6 servings)Ingredients:1 sheet of puff pastry (about 40 x 30 cm)250 g diced strawberries3 large tablespoons of nutella2 tablespoons chopped white chocolate1 tablespoon cream 36%Preparation:Preheat your oven to 180 oC.
Line a baking
tray with baking paper.Cut your puff pastry into 12 equal rectangles.For 6 of the 12 rectangles,spread nutella and place strawberries on top.
Make sure you do this on the centre of the rectangle.Seal your pop tart by placing another cut rectangle puff pastry (the remaining 6 of 12) on top of the filling, seal the edges with the fork and placing the small holes at the top of the pop tart.Place your pop tarts on the baking
tray and bake approximately 25 minutes or until golden brown.In the meantime, mix the chopped chocolate with cream and put it in the microwave for approximately 10 s on medium heat. Mix it with the spoon.When the pop tarts are cooked to your liking, place them on a cooling rack and drizzle with chocolate.Enjoy!
Share the post "Poduszeczki z
truskawkami i nutellą z polewą z
białej czekolady"