Wykonanie
Dziś będzie słodko i niskokalorycznieOd jakiegoś czasu jestem na diecie i kombinuję jak
mogę aby zaspokoić mój głód na słodkości. Tak też z pomocą przyszedł mi sernik, który można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Słodki, puszysty, jak na ciasto dietetyczne, na prawdę
daje radę. Polecam nie tylko osobom na diecie
białkowej!Scroll down for recipe in English
Odchudzony sernik(tortownica 24 cm)Składniki:800 g zmielonego chudego
twarogu (ja kupuję Presidenta do serników)6 jaj,
żółtka oddzielone od
białek5-6 łyżek słodzika w proszku (odpornego na wysoką temperaturę, nie aspartam, np.
stevia)3 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej1 szklanka chudego
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść tortownicę i wyłóż papierem do pieczenia.W misce miksera umieść zmielony
twaróg,
żółtka, słodzik, ekstrakt i mąkę/skrobię kukurydzianą. Zmiksuj na jednolitą masę, po czy wlej
mleko i ponownie dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej.Przełóż masę do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 min, aż masa będzie odpowiednio ścięta (szczególnie na środku). Odstaw do ostygnięcia i zajadaj bez wyrzutów sumienia!Smacznego!
English versionDiet cheesecake(24 cm
cake pan)Ingredients:800 g of low fat cream cheese6 eggs, egg yolks and whites separated5-6 tablespoons of powdered sweetener (eg,
stevia)3 tablespoons of cornstarch / corn
flour1 cup skim milk1 teaspoon vanilla extractPreparation:Preheat the oven to 180 oC. Grease a
cake tin and
line with baking paper.In a bowl, place the cheese, egg yolks, sweetener, vanilla extract and
flour / cornstarch. Mix to combine and add milk and mix well.
Whisk the egg whites until stiff, and gently mix in the cheese mixture.
Pour into prepared baking pan and bake for about 60 minutes or untl fully set (espiecially in the middle). Leave to cool enjoy!
Share the post "Bardzo odchudzony sernik / Diet cheesecake"