Wykonanie

To jeden z tych serników, który można zjeść cały, na raz. Nie za słodki, nie za ciężki, delikatnie
owocowy zwieńczony, cudownie chrupiącą, nutą
migdałową.Wypatrzyłam go dawno temu na stronie White
Plate, ale przypomniałam dopiero w tym tygodniu, kiedy po raz pierwszy, od kilku lat, robiłam zakupy w Rossmannie. Pojechałam tam po konkretny kosmetyk, a wróciłam z całą masą zdrowej żywności. Nie miałam pojęcia, że to sklep, w którym można kupić, też, karmę dla kotów!W każdym razie oglądając słoiczki z różnymi papkami, trafiłam na pulpę z
jabłek i
mango. (w oryginalnym przepisie, autorka użyła z samych
mango).

"Wyobraziłam" sobie to połączenie wyjątkowo wyraźnie, choć wolałabym odwrotne proporcje. Więcej
mango niż
jabłek. Niestety nie dostałam świeżych
owoców i nie mogłam namieszać w pierwotnym składzie. Następnym razem to
owoc mango wyznaczy czas dla tego sernika. Niezmiennie sernik chwalę i stwierdzam, że to początek
serowo -
owocowo -
migdałowo -
orzechowego czasu eksperymentów, zarówno dla masy serowej, jak i
spodu. Połączenie
krówek z
migdałami to pierwsza, bardzo udana, kompilacja.


Masa serowa:1 kg
twarogu z wiadra (używam Pilos z Lidla)5 średnich
jajek1 łyżka
mąkilaska wanilii lub pasta waniliowa lub
cukier wanilinowy120 g
cukru pudru (4 czubate łyżki)słoiczek (360 g) pulpy
jabłko -
mango z Rossmanna, można też zmiksować jedno dojrzałe
mango i dwie antonówkiSpód:200 g całych
migdałów (najlepiej bez skórki; jeśli ze skórką to sparzyć i obrać)8
cukierków krówkaZblanszowane
migdały uprażyć na suchej patelni. Jeśli kupicie ze skórką należy zalać je wrzątkiem, zostawić na kilkanaście minut i obrać ze skórek. Suszyć na patelni, na niewielkim ogniu. Do uprażonych
migdałów dodać pokrojone
cukierki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorące przełożyć do blendera i zmiksować, zostawiając większe kawałki.Tak przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy (u mnie o średnicy 28 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Więcej wskazówek na fejsbuku .
Ser przełożyć do dużej miski. Dodać
cukier puder, łyżkę
mąki, ziarenka z
laski wanilii i 2/3 słoiczka pulpy. Wymieszać rózgą do połączenia składników. Po kolei wbijać
jajka i mieszać, bardzo krótko, mikserem. Masę przelać na
migdałowy spód. Na powierzchni kłaść łyżeczką resztę pulpy zachowując odstępy (kształt małych kółek). Patyczkiem przejechać przez środek kółka (powstanie serduszko). Piec przez 55 minut w 160 stopniach (góra dół). Po upieczeniu zostawić 20 minut w zamkniętym piekarniku. Kolejne 20 minut w uchylonym. Później studzić na kratce w temperaturze pokojowej. Zimny wstawić na całą noc do lodówki .Codzienne inspiracje na fejsbuku .