Wykonanie

Przypominam przepis na
śniadaniowe, sezonowe,
jogurtowe placuszki z
truskawkami. I choć myślami jestem już przy
lodowym deserze, zapach z patelni, lekko uwalniający aromat
truskawek, nie pozwala o sobie, do końca, zapomnieć.8 łyżek
mąki 450, lekko czubatych4 łyżki gęstego
jogurtu, czubatych1 łyżka
cukru (może być więcej, ale ja stawiam na słodkie dodatki)1 łyżka
cukru wanilinowego2
jajka1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaczubata łyżka
masła, stopionegoszczypta
solikilkanaście
truskawekmasło klarowane do smażeniaWszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na grubsze plastry. Na rozgrzane
masło nakładać po 2-3 łyżki masy i zmniejszyć, od razu, ogień do 4 na płycie. Ułożyć plastry
truskawek. Smażyć tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Dopiero teraz przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć (maksymalnie 2 minuty). Podać z angielskim kremem,
cukrem pudrem,
bitą śmietaną, zjeść same...