Wykonanie
Przypominam przepis na
śniadaniowe, sezonowe,
jogurtowe placuszki z
truskawkami. I choć myślami jestem już przy
lodowym deserze, zapach z patelni, lekko uwalniający aromat
truskawek, nie pozwala o sobie, do końca, zapomnieć.
8 łyżek
mąki 450, lekko czubatych
4 łyżki gęstego
jogurtu, czubatych
1 łyżka
cukru (może być więcej, ale ja stawiam na słodkie dodatki)
1 łyżka
cukru wanilinowego2
jajka1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaczubata łyżka
masła, stopionego
szczypta
solikilkanaście
truskawekmasło klarowane do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na grubsze plastry. Na rozgrzane
masło nakładać po 2-3 łyżki masy i zmniejszyć, od razu, ogień do 4 na płycie. Ułożyć plastry
truskawek. Smażyć tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Dopiero teraz przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć (maksymalnie 2 minuty). Podać z angielskim kremem,
cukrem pudrem,
bitą śmietaną, zjeść same...