Wykonanie

S kładniki dla 4 osób:8 jaj150 g
jogurtu naturalnego150 g
świeżego łososia, pokrojonego w drobne paskigarść
świeżego szpinaku1
szalotka, pokrojona w piórkałyżka
masła2 czubate łyżki
ricotty1 czubata łyżeczka
chrzanu staropolskiegokilka kropel
soku z cytrynysól morskakilka listków
szałwii
Jajka ubiłam mikserem na puszystą masę. Dodałam
jogurt i płaską łyżeczkę utartej
soli.
Łososia ułożyłam na papierze do pieczenia, posoliłam i grillowałam pod grzałką piekarnika, aż był złocisty.
Szalotkę smażyłam na odrobinie
masła, pod koniec ciut posoliłam. Zdjęłam z patelni i włożyłam
szpinak. Lekko posolony "zmiękł" po kilku sekundach i czekał na swoją kolej.
Ricottę wymieszałam z
chrzanem,
solą i kilkoma kroplami
cytryny. Ustawiłam na 4 grzałkę grilla w piekarniku. Na dużej patelni rozgrzałam
masło, wlałam masę jajeczną. Kiedy masa zaczęła się ścinać (po około 5 minutach), kolejno układałam
szpinak,
szalotkę, łyżeczką "kupki"
ricotty i
łososia. Przyozdobiłam listkami
szałwii i piekłam, jeszcze pięć minut, pod grzałką w piekarniku.