Wykonanie
Walentynki to czas miłych chwil, wyznawania miłości i… wszechobecnych serduszek :) Wasze serduszka i serduszka Waszych ukochanych na pewno rozpłyną się na widok tych
czekoladowych serduszek na patyczku! :) Jak już wspominałam przy okazji
Biszkoptowych Cake Pops, bezkonkurencyjna w tym zakresie jest Bakerella. Podpowiedź jak się przygotowuje lizaki -> Tutaj Pomysł na Walentynkowy prezent
home-made z pasją i od
serca. Pamiętajcie tylko, żeby trzymać je w lodówce. Jeżeli będą stały za długo w temperaturze pokojowej to same mogą się rozpłynąć! ;)
Składniki:ok 25-30 sztuk400 g
czekoladowego suchego ciasta120g
serka mascarpone,80g nutelli2 łyżki ciemnego
rumu200-250g
białej czekolady1 – 1,5 łyżki
oleju,małe,
czekoladowe serduszka do dekoracjikilka kropli
czerwonego barwnika spożywczegopatyczki do lizaków / nieco skrócone patyczki do szaszłykówWykonanie:Ciasto dokładnie rozkruszamy i wkładamy do miski. W osobnej misce mieszamy
serek z nutellą. Zawartość obu misek łączymy ze sobą, dokładnie mieszając (możemy użyć miksera). Dodajemy
rum i jeszcze raz mieszamy.Masę zawijamy w folię spożywczą, tworząc kulę i wkładamy do zamrażarki. Po upływie około 30 minut wyjmujemy i na stolnicy (delikatnie podsypanej
mąką) rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Wykrawamy serduszka (ok 4×4 cm). Gotowe serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut.
Czekoladę rozpuszczamy razem z
olejem i
barwnikiem spożywczym w kąpieli
wodnej. Przygotowujemy patyczki (ja użyłam patyczków do szaszłyków, przy czym trochę je
skróciłam). Końcówkę każdego patyczka moczymy w rozpuszczonej
czekoladzie i od razu wtykamy w środek każdego serduszka – do około połowy. Tak przygotowane lizaki układamy na blaszce, oparte o blaszkę, patyczkami do góry i ponownie wkładamy do zamrażarki na 15 minut.Gdy
czekolada w tym czasie za bardzo zgęstnieje, ponownie ją podgrzewamy w kąpieli
wodnej. Wyjmujemy
cake pops z zamrażarki i zanurzamy je w roztopionej
czekoladzie. Trzymając patyczek delikatnie stukamy w dłoń, aby nadmiar
czekolady skapał z powrotem do garnka (nie mieszamy lizakiem w
czekoladzie). Zanim
czekolada zastygnie, na środek serduszka przyklejamy mniejsze
czekoladowe serduszka. Gotowe wbijamy w styropian lub układamy w inny sposób, serduszkiem do góry, tak aby dokładnie zastygły.
Cake pops przed podaniem przetrzymujemy w lodówce.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)