Wykonanie

Piernikowe
kakao „do-it-yourself” wraz z ozdobną etykietą, to pomysł na pyszny, słodki prezent z okazji Świąt Bożego Narodzenia lub innej zimowej okazji – bo takie
kakao rewelacyjnie rozgrzewa w zimne dni.Tutaj znajdziecie cały przepis na piernikowe
kakao. Zimą
piję je na okrągło :)PojemnikNajlepszy będzie szklany, elegancki, ozdobny pojemnik czy naczynie. Wystarczy niezbyt duży – o pojemności ok. 0,5 l. Ale możecie też przygotować dużo większą ilość
kakao i wtedy podarować większe naczynie.SkładnikiSkładniki na
kakao należy dobrze wymieszać. Tutaj nie polecam wsypywania warstwowego (choć pięknie się prezentuje), gdyż obdarowanej osobie będzie wygodniej korzystać z gotowej mieszanki.EtykietaEtykietę możecie pobrać w dwóch rozmiarach papieru – sama etykieta ma zawsze 10 cm szerokości, natomiast umieściłam ją na papierze A4 lub A5, zależnie od tego jakim dysponujecie. Etykieta zawiera tylko czarny kolor, żeby bez problemu można było ją wydrukować także na domowej drukarce. Najlepiej wydrukować ją na grubszym, ozdobnym papierze. Możecie też wydrukować etykietę na folii samoprzylepnej i przykleić ją na pojemnik, jeśli jest owalny (mój akurat był kanciasty).DekoracjaTakie
kakao to dobry prezent zimowa
porą, np. na Mikołaja, Święta lub na Walentynki. Na Święta będzie pasować dekoracja ze świeżego świerku, drobnych bombek, gwiazdek czy śnieżynek i wstążek. Natomiast na Walentynki idealne będą czerwone lub różowe
serca i wstążeczki.Do pojemnika możecie też dołączyć małą torebkę pianek marshmallow spakowanych w przezroczystą folię – będą ciekawym dodatkiem i świetnie pasują do gorącego
kakao – cudownie się w nim rozpływają :)Potrzebne rzeczyozdobny szklany pojemnik, naczynie z zamknięciem lub słoik, o pojemności ok. 0 , 5 ldekoracja słoika: np. świerk, bombki, gwiazdki, śnieżynki, ozdobny drut, łańcuch świąteczny, wstążkietykieta do druku: pobierz etykietę na kartce A4 lub pobierz etykietę na kartce A5ozdobny papier do wydrukowania etykietydrukarka, nożyczki, dziurkaczZawartość pojemnika – składniki na piernikowe
kakao60 g
kakao ciemnego, naturalnego210 g
cukru3 łyżki
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
przyprawy piernikowejWykonanieumyj i osusz dokładnie pojemnikdokładnie wymieszaj wszystkie składniki
kakaomieszankę wsyp do pojemnika – najlepiej robić to dużą łyżka, partiami, by
kakao nie pyliłopojemnik zamknij i udekoruj w dowolny sposóbetykietę wydrukuj na ozdobnym papierze – pamiętaj, by na drukarce
mieć wybrany taki format, w jakim masz papieretykietę wytnij, dziurkaczem zrób dziurkę na drucik lub wstążkę i przywieś etykietę do pojemnika


Opublikowano: 22 grudnia 2015Przepis własny. Etykietę do druku udostępniam za darmo do użytku własnego, niekomercyjnego.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Jak obrać
orzechy laskowe ze skórki?

Jak prawidłowo roztapiać czekoladę?

Z wizytą na planie „Księgowej w kuchni” i wywiad z
Marią Ożgą

Jak poprawnie obrać
owoc granatu?Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus