Wykonanie

Mini serniczki robią ostatnio zawrotną karierę na blogach i forach kulinarnych i nie ma w tym nic
dziwnego. Te małe cudeńka łączą w sobie wszystko to, co tak kochamy w sernikach (kremową konsystencję, różnorodność i bogactwo smaków) z urokiem babeczek i małych deserów, które tak pięknie się prezentują :) Do tego czas ich pieczenia jest o wiele krótszy, niż w przypadku tradycyjnych serników, co jest dodatkową zaletą.To były moje pierwsze mini serniczki. Choć te małe pyszności przykuły moją uwagę już jakiś czas temu, nigdy wcześniej nie miałam okazji ich upiec. Czytałam przepisy, zaznaczałam najciekawsze,
śledziłam komentarze, zachwycałam się… ale wciąż ich nie piekłam. Ostatnio zdarzyło mi się je jeść u koleżanki i to był moment przełomowy ;) Spróbowałam i przepadłam. Takiego deseru nie można odmawiać sobie, ani bliskim; to było by niewybaczalne ;) Wybrałam więc wreszcie przepis, kupiłam brakujące składniki i (po spacerze, obiedzie, sprzątaniu kuchni, zabawianiu Zuzi) zabrałam się do pracy.Moje mini serniczki powstały na bazie przepisów z oficjalnej strony Food Network . Połączyłam ze sobą kilka tych, które mi przypadły do gustu, pokombinowałam ze smakiem oraz dodatkami i oto są – mini serniczki z
masłem orzechowym na spodzie z
ciasteczek pełnoziarnistych digestive, polane pysznym domowym
sosem karmelowym z
solą morską . Pychota! Nie mogłam nad sobą zapanować i zjadłam dwa już po połnocy, jeszcze zanim
sos karmelowy dobrze wystygł :)Bardzo, bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na 12 mini serniczków:Na spód:1 i 1/2 szklanki pokruszonych
ciastek pełnoziarnistych typu digestives (około 200g
ciasteczek)2 łyżki drobnego
cukru do wypieków1/4 szklanki niesolonego
masła, roztopionegoNa masę
serową:400g
naturalnego serka kremowego50g
serka mascarpone250 – 280g
masła orzechowego dobrej jakości (ja użyłam organicznego bez dodatku
soli i
cukru, ale możecie użyć zwykłego)*3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 duże
jajkaDodatkowo:kilka łyżek domowego
sosu karmelowego z
solą morską* smak
masła orzechowego jest dość intensywny, więc możecie dać go trochę mniej, jeśli nie jesteście aż takimi jego wielbicielamiWykonanie:Wszystkie składniki na masę
serową doprowadź do temperatury pokojowej.Formę na 12 muffinów wyłóż papilotkami.Pokruszone
ciastka wymieszaj z
cukrem i roztopionym
masłem. Wyłóż nimi dna 12 papilotek do muffinów i dociśnij.
Serek kremowy oraz
mascarpone umieść w misie miksera i ucieraj, aż staną się puszyste. Dodaj
cukier i ucieraj dalej. Wmieszaj
masło orzechowe oraz
wanilię i wymieszaj.Wsyp
mąkę i zmiksuj do połączenia.Na koniec wbij
jajka, po jednym, ucierając po każdym dodaniu.Masę rozdziel pomiędzy przygotowane papilotki i wyrównaj delikatnie.Piecz około 20 – 30 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch serniczków stężeje. Studź na kratce.Wystudzone całkowicie polej domowym
sosem karmelowym.Podawaj schłodzone.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)