Wykonanie
Wrzesień postanowiłam powitać na
czekoladowo, jednym z najbardziej kapryśnych deserów. Suflet bywa postrachem nie tylko domorosłych cukierników, a wiadomo jak to jest z wszelkimi obawami i lękami? Z reguły boimy się tego co jest nam obce, nieznane. Ta zasada do sufletów pasuje jak ulał, więc żeby się z nimi zaprzyjaźnić, trzeba poznać elementarne, sufletowe know-how. Autorem cytowanego klucza do sukcesu jest Adam Chrząstowski, jeden z najbardziej cenionych przeze mnie
polskich szefów kuchni. Zatem zapraszam na:5 Złotych Zasad Sufletu Idealnego:W suflecie musi być nośnik czyli coś, co nada mu puszystości. Zwykle jest nim ubita piana z
białek.W suflecie musi być też lepiszcze . Zazwyczaj to krochmal (zawarty np. w
czekoladzie) lub gluten z
mąki.Bardzo istotny jest również poślizg czyli wyściółka formy, po której suflet może się wspinać podczas pieczenia. Naczynie
winno być wysmarowane
masłem, a następnie oprószone
cukrem pudrem,
mąką lub
bułką tartą.Niezmiernie ważny jest precyzyjny, równomiernie nagrzewający się (bez konieczności używania funkcji termoobiegu)piekarnik .I jeszcze.. forma - żaroodporna, nie zwężająca się ku górze, aby suflet mógł w niej swobodnie rosnąć.Co jeszcze warto wiedzieć o suflecie?Z temperaturą i czasem pieczenia eksperymentujemy, dostosowując je do posiadanej formy, rodzaju piekarnika oraz użytych składników.Suflet podczas pieczenia jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury - nawet nieznaczne jej wahania mogą spowodować kurczenie się i opadanie masy, a także istotną utratę walorów
smakowychSuflet spożywamy od razu po wyjęciu z pieca - wychłodzenie powoduje szybką utratę smaku i opadnięcie ciasta.Podczas przyrządzania zachowujemy szczególną staranność w doborze i proporcjach składników.Robiąc suflety staramy się być kreatywni, tworzymy własne kompozycje, eksperymentujemy i świetnie się przy tym bawimy. :-)
źródło: Pierre Hermé "Desery"Składniki na 6 porcji:180g
czekolady50g miękkiego
masła70g
cukru pudru + do posypania gotowego sufletu oraz oprószenia ramekinów.60ml
mleka50g
kakao5 jajWykonanie:6 ramekinów o średnicy 8-10cm smarujemy
masłem i oprószamy
cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C, ustawiając opcję grzania góra-dół.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. Wsypujemy 60g
cukru pudru i razem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie dodajemy
mleko oraz
kakao i całość mieszamy.
Żółtka oddzielamy od
białek .
Żółtka, sztuka po sztuce, dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy drewnianą szpatułką do połączenia składników.
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając 10g
cukru pudru.Ubite
białka bardzo delikatnie łączymy z masą
czekoladową, tak by piana nie opadła.Masę sufletową przekładamy do schłodzonych ramekinów ( masa ma być na równi z brzegiem formy). Wierzch wyrównujemy drewnianą szpatułką.Pieczemy ca 12 minut.Gotowe suflety, obficie posypujemy
cukrem pudrem.Podajemy natychmiast!
Życzę Wam Smacznego! :-)