Wykonanie
Koszmarne wspomnienie przedszkolnego kompotu z
rabarbaru, na długie lata zniechęciło mnie do tego warzywa. Dziś debiutuję - to moje pierwsze w życiu, własnoręcznie przygotowane coś z
rabarbarem. Na dobry początek i na wszelki wypadek:-), dodałam
truskawki.....oraz duuużo
maślanej kruszonki. Rezultat? Przeszedł wszelkie oczekiwania. Wyszło najpyszniejsze ciasto z
truskawkami, jakie można sobie wyobrazić i teraz już sama nie wiem, czy to zasługa mariażu z
rabarbarem, a może cuda czyni raczej (REWELACYJNY!!!)
drożdżowy spód albo..
maślana kruszonka?:-) Tak, czy inaczej jestem zachwycona, a wypiek z pewnością
doczeka się niejednej powtórki.
źródło: wespół w zespół:-) Kwestia Smaku i.. ja.Składniki na formę 26x33 cm lub nawet nieco większą:
Owoce:500g
truskawek2-3 łodygi
rabarbaruCiasto drożdżowe:200g
masła1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru + dodatkowo kilka łyżek do wymieszania z
rabarbarem4 szklanki
mąki pszennej4
jaja1 opakowanie suchych
drożdży lub 35g świeżych
cukier puder do posypania ciasta po upieczeniuKruszonka:8 łyżek
mąki pszennej4 łyżki
masła4 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Mleko,
cukier i
masło umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do rozpuszczenia się
masła i
cukru. Lekko studzimy. Przelewamy do misy miksera i mieszamy z
jajkami, upewniwszy się, że płyn nie jest zbyt gorący. Następnie wsypujemy suche
drożdże lub wkruszamy świeże. Dokladnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe, zaciszne miejsce. Masa powinna spienić się i zgęstnieć.Po tym czasie, dodajemy przesianą
makę i wyrabiamy ręcznie lub mikserem, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gotowe przekładamy do wyłozonej papierem do pieczenia formy i odstawiamy.W międzyczasie przygotowujemy
owoce oraz kruszonkę i wykładamy je na ciasto. Całość ponownie odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Otwieramy drzwiczki i wkładamy blachę z
ciastem. Pieczemy przy otwartych drzwiczkach około 20 minut. Następnie zamykamy i pieczemy kolejne 30-40 minut. Studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.
Owoce:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i dzielimy na połówki lub ćwiartki.
Rabarbar obieramy i kroimy w 0,5 cm kawałki, a następnie mieszamy z
cukrem (ilość wedle uznania).Kruszonka:Na blat lub stolnicę sypiemy
mąkę, dodajemy do niej
cukier puder i
masło. Całość mieszamy rękami wgniatając
masło. Następnie porcje mieszanki kruszonkowej rozcieramy palcami, w razie potrzeby dosypując troszkę
mąki, rozcieramy i lekko podrzucamy i znowu rozcieramy i podrzucamy. Robimy tak do chwili aż całość zamieni nam się w malutkie kuleczki
masła otulone
mąką i
cukrem pudrem.To będzie znak, że nasza kruszonka jest już gotowa.Z podanej ilości składników wychodzi naprawdę solidna porcja kruszonki. Wystarczy nawet na baaardzo duże ciasto. Nadwyżki kruszonki można z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie.
Życzę Wam Smacznego!:-)