Wykonanie

Błyskawiczny pomysł na słodkie co nieco. Opakowanie
ciasta francuskiego zawsze warto
mieć na podorędziu. Ostatnio używam wyłącznie wersji light, bo to jednak o 30% tłuszczu mniej. Różnica w smaku znikoma, a oszczędność kalorii znacząca. No więc...z tego odchudzonego ciasta powstały smakowite, chrupiące sakiewki. Wypełniłam je
śliwkowo-
cynamonowym farszem, ale do środka można włożyć czego tylko dusza zapragnie, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Wielbię
ciasto francuskie także za tę uniwersalność. W zależności od pomysłu na nadzienie, możemy
mieć pyszny deser albo słoną przekąskę do
wina lub
piwa.

Składniki na 8 sztuk:1 opakowanie
ciasta francuskiego - arkusz 40x25 cm (275g)kilka
śliwek (liczba zależy od ich wielkości)4 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią1 łyżeczka
cynamonu1
jajocukier puder do posypania - opcjonalnieWykonanie:
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki lub ósemki.
Brązowy cukier mieszamy z
cukrem waniliowym oraz
cynamonem. W małej miseczce rozkłócamy
jajo. Płat ciasta dzielimy na 8 jak najbardziej kwadratowych prostokątów:-). Na każdym układamy 2-3 kawałki
śliwek i obficie posypujemy mieszanką
cukrowo-
cynamonową. Sklejamy ze sobą przeciwległe rogi. Wierzch
ciastek smarujemy
jajkiem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 200-220C aż sie pięknie przyrumienią. Po wystudzeniu, kto ma ochotę może posypać sakiewki
cukrem pudrem.

Życzę Wam smacznego! :-)