ßßß
Błyskawiczny pomysł na słodkie co nieco. Opakowanie ciasta francuskiego zawsze warto mieć na podorędziu. Ostatnio używam wyłącznie wersji light, bo to jednak o 30% tłuszczu mniej. Różnica w smaku znikoma, a oszczędność kalorii znacząca. No więc...z tego odchudzonego ciasta powstały smakowite, chrupiące sakiewki. Wypełniłam je śliwkowo-cynamonowym farszem, ale do środka można włożyć czego tylko dusza zapragnie, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Wielbię ciasto francuskie także za tę uniwersalność. W zależności od pomysłu na nadzienie, możemy mieć pyszny deser albo słoną przekąskę do wina lub piwa.
Składniki na 8 sztuk:1 opakowanie ciasta francuskiego - arkusz 40x25 cm (275g)kilka śliwek (liczba zależy od ich wielkości)4 łyżeczki brązowego cukru1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią1 łyżeczka cynamonu1 jajocukier puder do posypania - opcjonalnieWykonanie:Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Brązowy cukier mieszamy z cukrem waniliowym oraz cynamonem. W małej miseczce rozkłócamy jajo. Płat ciasta dzielimy na 8 jak najbardziej kwadratowych prostokątów:-). Na każdym układamy 2-3 kawałki śliwek i obficie posypujemy mieszanką cukrowo-cynamonową. Sklejamy ze sobą przeciwległe rogi. Wierzch ciastek smarujemy jajkiem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temp. 200-220C aż sie pięknie przyrumienią. Po wystudzeniu, kto ma ochotę może posypać sakiewki cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)