ßßß
Składniki:Do przygotowania owoców:400-500g śliwek1 łyżka soku z cytryny100g cukru - jeśli owoce są bardzo słodkie, można dać mniej lub wcale25g mąki pszennej do posypania śliwek, by nie puściły zbyt dużo sokuDo przygotowania ciasta:225g mąki pszennej75g cukru1 jajo70 g rozpuszczonego i wystudzonego masła150ml maślanki (może być jogurt naturalny lub kefir)2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliWykonanie:Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Mieszamy je z sokiem cytryny, cukrem (opcjonalnie) oraz mąką. Układamy na dnie wysmarowanego masłem naczymia żaroodpornego.Zabieramy się ciasto. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy do tego masło, maślankę i jajo. Całość mieszamy na gładką masę.Gotowe ciasto wykładamy na śliwki.Pieczemy do zrumienienia w temp. 180C.

Życzę Wam smacznego!