Wykonanie
Dla wszystkich tych, którzy ZARAZ, NATYCHMIAST muszą, po prostu MUUUSZĄ pochłonąć coś słodkiego:-). Mocno
śliwkowy, pachnący
owocami deserek (ciasto?) - robi się w 10 minut, piecze jakieś 25. Da się wytrzymać, nawet na wielkim łasuchowym głodzie:-).

Składniki:Do przygotowania
owoców:400-500g
śliwek1 łyżka
soku z cytryny100g
cukru - jeśli
owoce są bardzo słodkie, można dać mniej lub wcale25g
mąki pszennej do posypania
śliwek, by nie puściły zbyt dużo sokuDo przygotowania ciasta:225g
mąki pszennej75g
cukru1
jajo70 g rozpuszczonego i wystudzonego
masła150ml
maślanki (może być
jogurt naturalny lub
kefir)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliWykonanie:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Mieszamy je z
sokiem cytryny,
cukrem (opcjonalnie) oraz
mąką. Układamy na dnie wysmarowanego
masłem naczymia żaroodpornego.Zabieramy się ciasto. W misce mieszamy ze sobą
mąkę,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia. Dodajemy do tego
masło,
maślankę i
jajo. Całość mieszamy na gładką masę.Gotowe ciasto wykładamy na
śliwki.Pieczemy do zrumienienia w temp. 180C.



Życzę Wam smacznego!