Wykonanie


Torcik? To było pierwsze określenie mojej znajomej, która spojrzała na zdjęcia. Przekładaniec, torcik. Niezwykły, gdyż uniwersalny - nadaje się z powodzeniem zarówno na śniadanie, deser, jak i obiad czy kolację. Placki wykonane w kolejnej wersji, tym razem z użyciem najdelikatniejszego z
jogurtów: greckiego. Jego niemalże stała konsystencja, a także kremowy smak, z powodzeniem znalazły zastosowanie w prezentowanych dziś plackach. Słodkich, sycących, a jednocześnie wcale nie będących niezdrowymi. Co więcej,
wanilia i
kakao to duet uniwersalny,występujący razem idealny dla tych, którzy lubią urozmaicenie na talerzu. Zwieńczeniem jest sos
toffi bez
cukru, o którym
pisałam kiedyś TUTAJ .
Trio idealne - tutaj właśnie.

/1 porcja/- 60g
mąki (żytnia i pszenna 1:1)- 1 łyżeczka naturalnego
kakao- 1 czubata łyżeczka
cukru trzcinowego- 100ml
jogurtu greckiego- 1
jajko- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- 1/3
laski wanilii*- szczypta
soli- dodatki: serek/twarożek, dowolny sos lub powidła: na zdjęciu
twarożek naturalny i
syrop Toffi bez
cukru .
Mąki mieszamy z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Dodajemy
żółtko,
jogurt naturalny i miksujemy razem składniki. W osobnym naczyniu ubijamy
białko ze szczyptą
soli. Dodajemy do masy. Rozdzielamy ciasto na pancakes na dwie porcje: do jednej dodajemy ekstrakt z
wanilii, do drugiej naturalne
kakao. Smażymy na rozgrzanej patelni o nieprzywierającej powłoce. Gotowe placki układamy naprzemiennie pod względem koloru: na każdym placku rozsmarowujemy niewielką ilość
twarożku,
konfitury, sosu lub innych słodkich dodatków.*można zastąpić dodatkiem
cukru lub
olejku wanilinowego - w przypadku dodatku
cukru wanilinowego, odpowiednio zmniejszamy ilość
cukru trzcinowego