Składniki na 5 porcji:4 filety śledziowe (matiasy)½ cebuli średniej wielkości3 ogórki kwaszone1 małe jabłko100 g czerwonej fasoli z puszki1 mała papryka czerwona100 g jogurtu naturalnegoSposób przygotowania:Filety śledziowe namoczyć w wodzie z odrobiną soku z cytryny na około 2 godziny, następnie zmienić wodę i moczyć jeszcze przez kolejne 2 godziny. Po tym czasie opłukać filety w zimnej wodzie i pokroić w plastry bądź w kostkę.Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić z łusek i posiekać na drobno.Fasolkę czerwoną odsączyć z zalewy i wypłukać na sicie w zimnej wodzie. Ogórki kwaszone oraz jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę (podobnie jak na sałatkę jarzynową).Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, dodać jogurt a następnie dokładnie wymieszać.Podawać ze świeżym pieczywem.