ßßß Cookit - przepis na Sałatka śledziowa z fasolą czerwoną

Sałatka śledziowa z fasolą czerwoną

nazwa

Wykonanie

Składniki na 5 porcji:
4 filety śledziowe (matiasy)
½ cebuli średniej wielkości
3 ogórki kwaszone
1 małe jabłko
100 g czerwonej fasoli z puszki
1 mała papryka czerwona
100 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe namoczyć w wodzie z odrobiną soku z cytryny na około 2 godziny, następnie zmienić wodę i moczyć jeszcze przez kolejne 2 godziny. Po tym czasie opłukać filety w zimnej wodzie i pokroić w plastry bądź w kostkę.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić z łusek i posiekać na drobno.
Fasolkę czerwoną odsączyć z zalewy i wypłukać na sicie w zimnej wodzie. Ogórki kwaszone oraz jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę (podobnie jak na sałatkę jarzynową).
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, dodać jogurt a następnie dokładnie wymieszać.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_salatka-sledziowa-z-czerwona-fasola-i-ogorkami-kwaszonymi.html