ßßß
Składniki na 2 porcje:250 g sera twarogowego półtłustego¾ szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy1 całe jajko½ łyżeczki cukru wanilinowego100 g jogurtu naturalnego - 2% tłuszczucukier puder do posypaniasólSposób przygotowania:Ser przepuścić przez praskę lub maszynkę.Białko oddzielić od żółtka. Ubić pianę z białka. Ser utrzeć z żółtkiem na jednolita masę. Dodać mąkę, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz pianę z białka, po czym zagnieść delikatnie ciasto. Uformować, podsypując mąką wałek o średnicy 3 cm. Spłaszczyć, a następnie kroić w skośne kawałki.Kluski przekładać partiami do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na jej powierzchnię odcedzić.Podawać polane jogurtem i posypane cukrem pudrem.