ßßß
Składniki :Ciasto:700 g mąki pszennej lub więcej100 g masła50 g świeżych drożdży1,5 szklanki mleka3/4 szklanki cukru1 jajkoKruszonka:2 pełne łyżki masła5 łyżeczek cukru3-4 łyżki stołowe mąki pszennejDodatkowo:cukier puder do posypaniaświeże śliwki węgierki z wydrążonymi pestkami zasypane cukrem (u mnie 700 g)1 żółtko2 łyżki stołowe mlekaprostokątna forma o średnicy 28 x 30 cm lub duża tortownicaSposób przygotowania:Śliwki węgierki umyć pod bieżącą wodą, następnie wydrążyć z nich pestki i zasypać obficie cukrem.Ciasto:Rozczyn: W rondlu podgrzać delikatnie mleko, dodać pokruszone drożdże i zamieszać dokładnie łyżką, aż do rozpuszczenia się drożdży. Dodać łyżeczkę cukru, wymieszać, dodać 2 łyżki mąki pszennej, ponownie wymieszać, następnie dodać 1 łyżkę mąki pszennej. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.Wyrośnięty rozczyn przelać do dużej plastikowej miski, połączyć z jajkami, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem, po czym wymieszać całość za pomocą łyżki. Stopniowo dodawać mąkę, kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie na stolnicy stale podsypując mąkę, aż do momentu kiedy ciasto zacznie odklejać się od rąk i od stolnicy.Spód oraz boki formy do pieczenia nasmarować masłem, następnie przełożyć ciasto dociskając je równomiernie do brzegów formy.Żółtko wymieszać dokładnie z 2 łyżkami mleka, następnie rozprowadzić je pędzelkiem po całym cieście.Kruszonka:Masło, cukier oraz mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).Wykończenie:Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone śliwki i wgnieść je delikatnie w ciasto, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 45 - 50 minut.Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
