Wykonanie
23 Kwietnia 2014 Gotowanie ze stylemPrzepis na
makaron z
łososiem i
mascarpone. Bardzo proste i szybkie do wykonania danie, które zachwyci najbardziej wymagające podniebienie. Do sosu można zastosować
makaron fettucine, tagiatelle bądź zwykłe wstążki.
Kapary nie są koniecznym składnikiem dania, choć urozmaicają i podkreślają jego smak. W przepisie nie znajdziecie takiego składnika jak
sól ponieważ
łosoś wędzony jest dostatecznie słony, przez co potrawa nie wymaga dosalania.
Makaron z
łososiem,
suszonymi pomidorami i
kaparami w sosie z
mascarpone
Składniki na 2 porcje:200 g
makaronu fettucine (ja użyłam
makaron barwiony
szpinakiem)250 g
serka mascarpone100 g
wędzonego łososia1 łyżka stołowa
kaparów1 pęczek
koperku7
suszonych pomidorów w
oleju3 łyżki
oleju z
suszonych pomidorówpieprz biały1 ząbek
czosnkuSposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente według instrukcji zawartej na opakowaniu.
Suszone pomidory oraz
łososia pokroić na kwadraty.
Koperek opłukać pod bieżącą
wodą, posiekać na drobno, a następnie wymieszać z
mascarpone za pomocą łyżki.Na patelni rozgrzać 3 łyżki stołowe
oleju z
suszonych pomidorów, wrzucić
kapary oraz pokrojone
pomidory na 2 minuty, następnie dodać
łososia, wyciśnięty ząbek
czosnku oraz
pieprz i kilka kropel
soku z cytryny. Dodać
mascarpone i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się
mascarpone (nie dłużej niż 2-3 minuty).