ßßß
Składniki na 2 porcje:200 g makaronu fettucine (ja użyłam makaron barwiony szpinakiem)250 g serka mascarpone100 g wędzonego łososia1 łyżka stołowa kaparów1 pęczek koperku7 suszonych pomidorów w oleju3 łyżki oleju z suszonych pomidorówpieprz biały1 ząbek czosnkuSposób przygotowania:Makaron ugotować al dente według instrukcji zawartej na opakowaniu.Suszone pomidory oraz łososia pokroić na kwadraty. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, posiekać na drobno, a następnie wymieszać z mascarpone za pomocą łyżki.Na patelni rozgrzać 3 łyżki stołowe oleju z suszonych pomidorów, wrzucić kapary oraz pokrojone pomidory na 2 minuty, następnie dodać łososia, wyciśnięty ząbek czosnku oraz pieprz i kilka kropel soku z cytryny. Dodać mascarpone i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się mascarpone (nie dłużej niż 2-3 minuty).