ßßß
Składniki :Ciasto kruche:2 szklanki mąki pszennej150 g masła3 żółtka5 łyżek cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie:500 g rabarbaru1 pełna łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego150 g dżemu truskawkowego5 łyżek cukruKruszonka:100 g schłodzonego masła5 łyżeczek cukru1 szklanka mąki pszennejDodatkowo:2 pełne łyżki kaszy mannyforma do pieczenia o wymiarach 22-36 cmcukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Ciasto kruche:Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy, po czym zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Następnie wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.Rabarbar umyć pod bieżącą wodą i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Dodać cukier, miód, dżem truskawkowy i dokładnie wymieszać.Kruszonka: Mąkę przełożyć do miski, dodać cukier oraz masło. Następnie rozcierać ręką, aż do całkowitego połączenia się składników i pojawienia się drobnych grudek ciasta.Wykończenie:Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wypełnić rozwałkowanym ciastem, posypać kaszą manną a następnie nałożyć masę owocową. Całość posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.Po przestudzeniu ciasto posypać obficie cukrem pudrem.Moje rady:Z pozostałych białek jaj można wykonać bezę pod kruszonkę miksując na sztywną pianę białka z 3/4 szklanki cukru. Ciasto będzie wówczas bardziej urozmaicone.