Wykonanie
30 Września 2013 Gotowanie ze stylem
Fasolka po bretońsku z
sosem pomidorowym oraz smacznymi dodatkami takimi jak
cebula,
kiełbasa zwyczajna i
majeranek. Smaczna i syta, najlepiej smakuje podawana ze świeżą pokrojoną
bagietką. Idealna na jesienny obiad. Przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, wystarczy namoczyć
fasolkę na całą noc w wodzie, po czym następnego dnia ugotować ją z innymi składnikami. Oprócz
koncentratu pomidorowego warto również dodać do
fasolki świeże
pomidory, nadają one potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Składniki na 5 porcji:400g
fasoli białej piękny jaś2 duże
cebule300 g
chudego boczku wędzonego lub
kiełbasy zwyczajnej (ja użyłam
kiełbasy)1
pomidor średniej wielkości80 g
koncentratu pomidorowego 30%2 płaskie łyżki
majeranku4 łyżki stołowe
mleka – opcjonalnie
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Fasolę wypłukać, a następnie zalać ciepłą
wodą, po czym odstawić na całą noc.W tej samej wodzie gotować
fasolę do miękkości (około 1-1,5 h), od czasu do czasu mieszając. Doprawić
solą do smaku.
Pomidor sparzyć we wrzącej wodzie, obrać go ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić w piórka,
kiełbasę w kostkę. Następnie podsmażyć
kiełbasę na patelni na małym ogniu, dodać
cebulę, posolić i popieprzyć, po czym dusić pod przykryciem do miękkości.
Wywar z
fasoli odlać do oddzielnego naczynia, pozostawić na później.
Fasolkę odparować , aby nieco przeschła (odstawić na około 10 minut).Do
fasolki dodać podsmażoną
cebulę i
kiełbasę. Następnie dolać
wywar, dodać 2 płaski łyżki stołowe
majeranku roztartego w dłoniach,
koncentrat pomidorowy oraz pokrojone
pomidory, dokładnie wymieszać. Ponownie doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Jeśli
wywar jest za kwaśny, dodać 5 łyżek stołowych
mleka. Gotować około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.Podawać ze świeżą pokrojoną
bagietką.