ßßß
Składniki na 2 porcje:1 pęczek białych szparagów, obranych i pozbawionych końcówek2 pstrągi, wyfiletowane, bez głów i ogonów8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej3 łyżki oliwy z oliweksól i pieprzDodatkowo:4 wykałaczkiSposób przygotowania:Szparagi:Pęczek białych szparagów, obranych i pozbawionych końcówek związać za pomocą sznurka. Następnie ustawić na stojąco w garnku z dużą ilością osolonej wody tak, aby główki szparagów wystawały ponad poziom wody. Gotować około 5 minut do miękkości.Szparagi wyjąć z garnka i zahartować zimną wodą z lodem.Na płaskim talerzu lub desce ułożyć po 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, by jeden plaster nachodził na drugi, następnie ułożyć na nich po 4 szparagi i zawinąć w szynkę. Tą sama czynność powtórzyć z kolejnymi szparagami.Tak przygotowane szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 160°C około 20 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.Pstrągi:Wyfiletowane pstrągi nasmarować za pomocą pędzelka oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie zwinąć w rulonik, po czym wbić w środek wykałaczki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160°C około 10-12 minut (u mnie termoobieg góra dół).Na talerzu ułożyć po dwa kawałki pstrąga. Szparagi doprawić solą oraz pieprzem do smaku i ułożyć obok pstrągów.Serwować z pieczywem, gotowanymi ziemniakami bądź ryżem.