ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

16 Grudnia 2014 Gotowanie ze stylem
Nigdy wcześniej nie robiłam a nawet nie jadłam śledzi w sosie musztardowym. Muszę jednak przyznać, że przepis spełnił moje oczekiwania, śledzie były smaczne i aromatyczne. Nie jest to jednak propozycja dania dietetycznego, bo w skład sosu wchodzą takie składniki jak majonez, śmietana 18% itd., ale jeśli chcecie od czasu do czasu spróbować czegoś bardziej treściwego to zachęcam. Być może święta to dobry czas na to, aby zrobić sobie mały wyjątek.
Śledzie w sosie musztardowym
Składniki na 4-5 porcji:
8 filetów śledziowych
1 cebula
1 łyżka stołowa musztardy francuskiej - Dion
1 łyżka stołowa musztardy sarepskiej (łagodnej lub ostrej)
1 łyżka stołowa majonezu
100 g śmietany 18%
1 łyżeczka curry
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny na 2 godziny. Po tym czasie wymienić wodę i moczyć jeszcze przez godzinę.
Cebulę posiekać na drobno.
Filety śledziowe pokroić w 2-3 cm kawałki, przełożyć je do miski lub ułożyć na półmisku.
W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą śmietanę, musztardę francuską i sarepską, pokrojoną cebulę oraz majonez i curry.
Powstałym sosem zalać śledzie, wstawić do lodówki na kilka godzin, aby przeszły smakiem.
Spożywać z pieczywem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_sledzie-w-sosie-musztardowym.html