ßßß
Składniki na 4-5 porcji:8 filetów śledziowych1 cebula1 łyżka stołowa musztardy francuskiej - Dion1 łyżka stołowa musztardy sarepskiej (łagodnej lub ostrej)1 łyżka stołowa majonezu100 g śmietany 18%1 łyżeczka currypieprz i sól do smakuSposób przygotowania:Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny na 2 godziny. Po tym czasie wymienić wodę i moczyć jeszcze przez godzinę.Cebulę posiekać na drobno.Filety śledziowe pokroić w 2-3 cm kawałki, przełożyć je do miski lub ułożyć na półmisku.W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą śmietanę, musztardę francuską i sarepską, pokrojoną cebulę oraz majonez i curry.Powstałym sosem zalać śledzie, wstawić do lodówki na kilka godzin, aby przeszły smakiem.Spożywać z pieczywem.