Wykonanie
16 Grudnia 2014 Gotowanie ze stylemNigdy wcześniej nie robiłam a nawet nie
jadłam śledzi w
sosie musztardowym. Muszę jednak przyznać, że przepis spełnił moje oczekiwania,
śledzie były smaczne i aromatyczne. Nie jest to jednak propozycja dania dietetycznego, bo w skład sosu wchodzą takie składniki jak
majonez,
śmietana 18% itd., ale jeśli chcecie od czasu do czasu spróbować czegoś bardziej treściwego to zachęcam. Być może święta to dobry czas na to, aby zrobić sobie mały wyjątek.
Śledzie w
sosie musztardowymSkładniki na 4-5 porcji:8
filetów śledziowych1
cebula1 łyżka stołowa
musztardy francuskiej - Dion1 łyżka stołowa
musztardy sarepskiej (łagodnej lub ostrej)1 łyżka stołowa
majonezu100 g
śmietany 18%1 łyżeczka
currypieprz i
sól do smakuSposób przygotowania:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie z odrobiną
soku z cytryny na 2 godziny. Po tym czasie wymienić
wodę i moczyć jeszcze przez godzinę.
Cebulę posiekać na drobno.
Filety śledziowe pokroić w 2-3 cm kawałki, przełożyć je do miski lub ułożyć na półmisku.W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą
śmietanę,
musztardę francuską i sarepską, pokrojoną
cebulę oraz
majonez i
curry.Powstałym sosem zalać
śledzie, wstawić do lodówki na kilka godzin, aby przeszły smakiem.Spożywać z
pieczywem.