Wykonanie
Jednym z moich ulubionych
śniadaniowych wypieków (poza pieczoną owsianką czy świeżym
pieczywem) od zawsze był, jest i będzie… CHLEBEK
BANANOWY ! Jest to taki wypiek, że wystarczy mały błąd jeśli chodzi o proporcje suchych i mokrych składników, a może wyjść zakalec – przynajmniej znam to z własnego doświadczenia. Jednak, udało mi się znaleźć idealny, prosty przepis na ten słodki poranny wypiek, dzięki
czemu chlebek jest puszysty, a zarazem delikatnie mokry lecz nie zakalcowaty.
Mąka gryczana oraz owsiana sprawdziły się tutaj świetnie, chlebek był naprawdę bardzo lekki. Aromatu dodał mu
cynamon, a na wierzch trafiły (lekko przypieczone) chrupiące
orzechy włoskie . Na śniadanie czy deser, smakuje pysznie i rozpływa się w ustach. Polecam podać go wraz z orzeźwiającym
granatem . A może tak wysmarować go
masłem orzechowym lub zjeść razem z towarzyszącą mu szklanką ciepłego kakao?
Czemu nie?!




cinnamon
banana bread with walnutsSkładniki:2 bardzo dojrzałe
banany
1/4 szklanki
mleka kokosowego (lub inne np. sojowe/migdałowe)1/4 szklanki
syropu klonowego (bądź daktylowego/ksylitolu)2 łyżki rozpuszczonego
oleju kokosowego3/4 szklanki
mąki owsianej*1/2 szklanki
mąki gryczanej*łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejok. łyżeczki
cynamonuorzechy włoskie (lub inne) na wierzch ciasta
Banana rozgnieść widelcem lub zmiksować. Wymieszać z wszystkimi mokrymi składnikami. Następnie wmieszać suche składniki i dokładnie połączyć. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
olejem. Na wierch ułożyć dowolne
orzechy. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 40-45 min. Ostudzić i podawać. Smacznego!* W
sumie 1 1/4 szklanki
mąki – można uczyć też innych.Wypiek idealny w okresie egzaminów (czy też nauki do nich) lub stresującego czasu w pracy/życiu, dużej ilości obowiązków. Warto poświęcić mu chwilę, jest bardzo szybki w przygotowaniu. Pieczesz i odprężasz się zarazem, a
potem już tylko cieszysz się smakiem puszystego
chlebka. Polecam! 😉Przyjemnego czwartku!
