ßßß



cinnamon banana bread with walnutsSkładniki:2 bardzo dojrzałe banany
1/4 szklanki mleka kokosowego (lub inne np. sojowe/migdałowe)1/4 szklanki syropu klonowego (bądź daktylowego/ksylitolu)2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego3/4 szklanki mąki owsianej*1/2 szklanki mąki gryczanej*łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejok. łyżeczki cynamonuorzechy włoskie (lub inne) na wierzch ciastaBanana rozgnieść widelcem lub zmiksować. Wymieszać z wszystkimi mokrymi składnikami. Następnie wmieszać suche składniki i dokładnie połączyć. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Na wierch ułożyć dowolne orzechy. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 40-45 min. Ostudzić i podawać. Smacznego!* W sumie 1 1/4 szklanki mąki – można uczyć też innych.Wypiek idealny w okresie egzaminów (czy też nauki do nich) lub stresującego czasu w pracy/życiu, dużej ilości obowiązków. Warto poświęcić mu chwilę, jest bardzo szybki w przygotowaniu. Pieczesz i odprężasz się zarazem, a potem już tylko cieszysz się smakiem puszystego chlebka. Polecam! 😉Przyjemnego czwartku!