Wykonanie
Styczeń 13, 2016 Styczeń 13, 2016 Styczeń 13, 2016 12:51 napisane przez
Miss BerryTajska zupa Tom Yum Goong to jedna z najbardziej znanych azjatyckich dań. Ludzie w restauracjach na całym świecie jedzą ją w różnego rodzaju wersjach. Sama przygotowuję kilka różnych wersji tej zupy, jednak tym razem postanowiłam sięgnąć do źródła i przygotować autentyczną wersję tego
krewetkowego tajskiego przysmaku. Podstawowe, trudno dostępne w Polsce składniki stanowią esencję zupy Tom Yum. Ciężko czymkolwiek zastąpić
trawę cytrynową i galangal, więc przygotowywanie oryginalnej wersji bez tych składników raczej nie ma sensu.Jeśli macie w pobliżu sklep z azjatyckimi składnikami, zerknijcie koniecznie na ten przepis.Przepis na tajską
krewetkową zupę Tom Yum Goong znajdziecie poniżej.

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 35 minutW
sumie: 50 minutPorcje: 6Składniki2,5 litra
bulionu z
krewetek lub
kurczaka3 łodygi
trawy cytrynowej5 plasterków
imbiru8 plasterków galangalu4 liście
tajskiej bazylii10 liści kaffiru2
papryczki chili½
limonki1-2 łyżeczki pasty
chili2 szklanki
pieczarek5 łyżek
sosu rybnego3 łyżki zwykłego
mleka3 łyżeczki
cukru2 garści
krewetek black tiger (obranych, z ogonkami)Przygotowanie
Bulion przelać do średniej wielkości garnka.
Trawę cytrynową rozgnieść tępą stroną noża i pokroić na 3 części.
Imbir i galangal pokroić na plasterki. Do
bulionu dodać
trawę cytrynową,
imbir, galangal,
tajską bazylię, liście kaffiru,
chili oraz
limonkę.
Pieczarki pokroić na plasterki i dodać do zupy.Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut.Doprawić
sosem rybnym, łyżeczką pasty
chili i
cukrem.Dodać surowe lub ugotowane
krewetki black tiger i gotować przez kolejne 4-5 minut dla
krewetek surowych i 1-2 minut dla ugotowanych.Zupę z reguły podaje się ze wszystkimi dodatkami, ale nie je się
trawy cytrynowej,
imbiru, galangalu,
chili ani liści. Można również
wywar odcedzić. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 510 g Kalorie: 181 kcal Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 5 g Błonnik: 1,9 g
Białko: 27 g3 . 4.3177


Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie