ßßß Cookit - przepis na Tom Yum Goong autentyczny przepis

Tom Yum Goong autentyczny przepis

nazwa

Wykonanie

Styczeń 13, 2016 Styczeń 13, 2016 Styczeń 13, 2016 12:51 napisane przez Miss Berry
Tajska zupa Tom Yum Goong to jedna z najbardziej znanych azjatyckich dań. Ludzie w restauracjach na całym świecie jedzą ją w różnego rodzaju wersjach. Sama przygotowuję kilka różnych wersji tej zupy, jednak tym razem postanowiłam sięgnąć do źródła i przygotować autentyczną wersję tego krewetkowego tajskiego przysmaku. Podstawowe, trudno dostępne w Polsce składniki stanowią esencję zupy Tom Yum. Ciężko czymkolwiek zastąpić trawę cytrynową i galangal, więc przygotowywanie oryginalnej wersji bez tych składników raczej nie ma sensu.
Jeśli macie w pobliżu sklep z azjatyckimi składnikami, zerknijcie koniecznie na ten przepis.
Przepis na tajską krewetkową zupę Tom Yum Goong znajdziecie poniżej.
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
W sumie: 50 minut
Porcje: 6
Składniki
2,5 litra bulionu z krewetek lub kurczaka
3 łodygi trawy cytrynowej
5 plasterków imbiru
8 plasterków galangalu
4 liście tajskiej bazylii
10 liści kaffiru
2 papryczki chili
½ limonki
1-2 łyżeczki pasty chili
2 szklanki pieczarek
5 łyżek sosu rybnego
3 łyżki zwykłego mleka
3 łyżeczki cukru
2 garści krewetek black tiger (obranych, z ogonkami)
Przygotowanie
Bulion przelać do średniej wielkości garnka.
Trawę cytrynową rozgnieść tępą stroną noża i pokroić na 3 części. Imbir i galangal pokroić na plasterki. Do bulionu dodać trawę cytrynową, imbir, galangal, tajską bazylię, liście kaffiru, chili oraz limonkę.
Pieczarki pokroić na plasterki i dodać do zupy.
Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut.
Doprawić sosem rybnym, łyżeczką pasty chili i cukrem.
Dodać surowe lub ugotowane krewetki black tiger i gotować przez kolejne 4-5 minut dla krewetek surowych i 1-2 minut dla ugotowanych.
Zupę z reguły podaje się ze wszystkimi dodatkami, ale nie je się trawy cytrynowej, imbiru, galangalu, chili ani liści. Można również wywar odcedzić. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 510 g Kalorie: 181 kcal Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 5 g Błonnik: 1,9 g Białko: 27 g
3 . 4.3177
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/tom-yum-goong