Wykonanie

Wspaniały i zarazem prosty, włoski deser z
żółtek,
cukru i słodkiego
likieru. Zabajone (czy zabaglione, zabaione) pochodzi z Wenecji i jest grzechu warte! To trochę taki nasz kogel-
mogel z
alkoholem – kto uwielbia ten deser, będzie w pełni usatysfakcjonowany.Ja użyłam do niego tradycyjnie włoskiego,
słodkiego wina Marsala, które jest rodzajem wzmacnianego
wina o zawartości
alkoholu od 17 do 20%. Do zrobienia deseru możecie też użyć słodkich
likierów np.
Amaretto lub innych słodkich win wzmacnianych.Sam deser składa się z minimalnej ilości składników, ale ważna jest technika wykonania – deser wymaga bardzo długiego ubijania w kąpieli
wodnej – minimum 10 minut. Wtedy nabiera odpowiedniej puszystości i gęstości. Bo finalne zabajone nie jest lejące, a gęste – idealnie oblepia np.
biszkopty czy
owoce.Najlepiej serwować go z
biszkoptami,
ciasteczkami Amaretti lub innymi kruchymi
ciastkami. Świetnie smakuje też z
owocami, np
truskawkami czy
figami.Zabajone2 porcjeSkładniki4
żółtka80 g
cukru50 ml
wina marsalado podania
biszkopty,
ciasteczka amaretti lub
owoceWykonanieprzygotować kąpiel
wodną: przygotować garnek w niewielką ilością
wody i postawić na palniku, a na najmniejszym ogniu. Do tego przygotować miskę, najlepiej szklaną, którą będziemy mogli umieścić na garnku, ale tak, by miska nie stykała się
wodą, a jedynie od niej podgrzewała. Na razie nie dawać miski na garnek
żółtka wraz z
cukrem umieścić w misce i ubijać mikserem, aż staną się puszyste i jasne. Wtedy zacząć dolewać
wino, bardzo małymi partami, powoli, cały czas miksującgdy wykorzystamy całe
wino a krem będzie jednolity, postawić miskę na garnku i miksować przez minimum 10 minut, aż krem zgęstnieje, będzie puszysty i gładkiprzelać krem do pucharków lub kieliszków i od razu podawać. Gdy krem postoi, to
alkohol może się oddzielić od reszty – wtedy trzeba ponownie go wymieszać


Opublikowano: 14 stycznia 2016Przepis z Giallozafferano.itLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Krakowskie
ciasteczka
Dip
serowy
Korzenno-
pomarańczowy kisiel wiśniowy
Batoniki
musli kajmakowe z
czekoladąPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus