ßßß Cookit - przepis na Zabajone

Zabajone

nazwa

Wykonanie

Wspaniały i zarazem prosty, włoski deser z żółtek, cukru i słodkiego likieru. Zabajone (czy zabaglione, zabaione) pochodzi z Wenecji i jest grzechu warte! To trochę taki nasz kogel-mogel z alkoholem – kto uwielbia ten deser, będzie w pełni usatysfakcjonowany.
Ja użyłam do niego tradycyjnie włoskiego, słodkiego wina Marsala, które jest rodzajem wzmacnianego wina o zawartości alkoholu od 17 do 20%. Do zrobienia deseru możecie też użyć słodkich likierów np. Amaretto lub innych słodkich win wzmacnianych.
Sam deser składa się z minimalnej ilości składników, ale ważna jest technika wykonania – deser wymaga bardzo długiego ubijania w kąpieli wodnej – minimum 10 minut. Wtedy nabiera odpowiedniej puszystości i gęstości. Bo finalne zabajone nie jest lejące, a gęste – idealnie oblepia np. biszkopty czy owoce.
Najlepiej serwować go z biszkoptami, ciasteczkami Amaretti lub innymi kruchymi ciastkami. Świetnie smakuje też z owocami, np truskawkami czy figami.
Zabajone
2 porcje
Składniki
4 żółtka
80 g cukru
50 ml wina marsala
do podania
biszkopty, ciasteczka amaretti lub owoce
Wykonanie
przygotować kąpiel wodną: przygotować garnek w niewielką ilością wody i postawić na palniku, a na najmniejszym ogniu. Do tego przygotować miskę, najlepiej szklaną, którą będziemy mogli umieścić na garnku, ale tak, by miska nie stykała się wodą, a jedynie od niej podgrzewała. Na razie nie dawać miski na garnek
żółtka wraz z cukrem umieścić w misce i ubijać mikserem, aż staną się puszyste i jasne. Wtedy zacząć dolewać wino, bardzo małymi partami, powoli, cały czas miksując
gdy wykorzystamy całe wino a krem będzie jednolity, postawić miskę na garnku i miksować przez minimum 10 minut, aż krem zgęstnieje, będzie puszysty i gładki
przelać krem do pucharków lub kieliszków i od razu podawać. Gdy krem postoi, to alkohol może się oddzielić od reszty – wtedy trzeba ponownie go wymieszać
Opublikowano: 14 stycznia 2016
Przepis z Giallozafferano.it
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Krakowskie ciasteczka
Dip serowy
Korzenno-pomarańczowy kisiel wiśniowy
Batoniki musli kajmakowe z czekoladą
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/zabajone