Wykonanie
Zupa krem z
cukinii to idealne danie zarówno dla najmłodszych jak i starszych kremożerców. Bardzo smaczna, szybka w wykonaniu i powinna smakować wszystkim wielbicielom
cukinii. Warto wspomnieć, że
cukinia należy do jarzyn niskokalorycznych ;P tak więc jeśli planujecie dietę, możecie śmiało wziąć te danie pod uwagę.

Składniki2 średnie
cukinie (ok. 500 g)
cebula4
ziemniaki2 ząbki
czosnkuok. 1 litra
wody lub
bulionu warzywnegołyżka
oliwyzioła prowansalskiesól,
pieprzgroszek ptysiowyWykonanie
Cukinię myjemy, obieramy lub nie ;-) i kroimy w kostkę razem z
ziemniakami i
cebulą.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
cukinię,
ziemniaki,
cebulę i podsmażamy ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy
czosnek. Wlewamy
wodę lub
bulion i gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Lekko studzimy i miksujemy na krem. Zupę doprawiamy,
solą,
pieprzem i
ziołami i ponownie zagotowujemy. Podajemy z
groszkiem ptysiowym lub grzankami.