Wykonanie
< Bigos na bogatoOwsianka z
jabłkiem,
bananem i
cynamonem >
Porcja na 1 osobę:0.5 szkl. mleka+ 0.5 szkl.
wodyduża szczypta
soli lub 1 łyżeczka
cukru(w zależności czy lubimy na słodko czy słono)3 łyżki
płatków owsianych + 1 łyżka
otrąb owsianych( jeżeli nie mamy
otrąb robimy z samych
płatków- wystarczą te 3 łyżki)Wykonanie sposób 1.Do rondla wlać
wodę i
mleko, zagrzać. Wsypać
płatki owsiane i
otręby, gotować na małym ogniu, mieszając ok.3-5 min nie dłużej. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.Należy pamiętać że owsianka pęcznieje będąc dłużej w
mleku.Wykonanie sposób 2 .Do rondla wlać
wodę i
mleko, zagotować. Wyłączyć ciepło. Dodać 3 łyżki
płatków i 1
otrąb. Przykryć pokrywką. Poczekać kilka minut aż
płatki same rozmiękną się pod wpływem gorącego
mleka z
wodą. To jest moja najczęściej stosowana metoda.Uwaga :Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę
mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy troszkę
płatków np. 1 łyżkę.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Bigos na bogatoOwsianka z
jabłkiem,
bananem i
cynamonem >