Wykonanie
Naleśniki z
jabłkami to smaczna i szybka w wykonaniu potrawa na każdą
porę dnia. Wykonanie nadzienia
jabłkowego nie wymaga dużego nakładu pracy. Jeżeli opanuje się umiejętność wykonania czynności naleśniki-przepis podstawowy reszta to już drobnostka.
Składniki i wykonanie ciasta podstawowego patrz wpis:Naleśniki - przepis podstawowy (klik)Składniki nadzienia
jabłkowego :700 g
jabłek (u mnie szara reneta)*2 łyżki
soku cytrynowegook. ¼ szklanki
wody1-2 łyżki
cukru1-2 szczypty
solicynamon do smaku (opcjonalnie)* można zastąpić gotowymi
jabłkami prażonymi w słoiku dostepnymi w sprzedaży, ale takie własnoręcznie wykonane nadzienie jest smaczniejsze.Wykonanie nadzienia i nadziewanie naleśników :
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapaimy
sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Przekładamy do rondelka, dodajemy
cukier, 1-2 szczypty
soli,
wodę i prazymy na srednim ogniu stale mieszając. Gdy częściowo rozprażą się (pozostaną jeszcze małe cząsteczki
jabłek) dodajemy do smaku
cynamon, chwileczkę prażymy i zestawiamy z ognia do całkowitego wystudzenia.Smarujemy powierzchnię naleśników cienką warstwą nadzienia (ok. 1 łyżka), rolujemy i ewentualnie posypujemy delikatnie
cukrem pudrem.Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Polecam również :