Wykonanie
Jeżeli chociaż raz zdarzyło Wam się chcieć przygotować np. dla bliskiej osoby bądź dziecka deser, który będzie nie tylko wspaniale smakował ale też i uroczo wyglądał, a nie wiedzieliście co zrobić – oto kres Waszych zmartwień.
Panie i Panowie, przedstawiam
CAKE POPS :) Ten, kto wymyślił powiedzenie „cuda na kiju” pewnie miał właśnie je na myśli :) Te przypominające lizaki, kolorowe kuleczki to uformowane ciasto z dodatkami. Ja tym razem użyłam
biszkoptów i skusiłam się na odrobinę
alkoholu. Świetnie nadają się na słodki upominek :) Królową Cakepopsów jest amerykańska blogerka, Bakerella. Tutaj możecie zobaczyć jak je przygotowuje.

Składniki:ok 15 sztuk200 g
biszkoptów60 g
naturalnego serka śmietankowego50 g
masła orzechowego2 łyżki
likieru czekoladowego2 łyżki
wódki100 – 125 g
mlecznej czekoladyłyżeczka
olejukolorowa posypkapatyczki do lizaków / nieco skrócone patyczki do szaszłykówWykonanie:
Biszkopty dokładnie rozkruszamy i wkładamy do miski. W osobnej misce mieszamy
serek z
masłem orzechowym. Zawartość obu misek łączymy ze sobą, dokładnie mieszając (możemy użyć miksera). Dodajemy
alkohole i jeszcze raz mieszamy.Masę zawijamy w folię spożywczą, tworząc kulę i wkładamy do zamrażarki. Po upływie około 30 minut wyjmujemy i dzielimy na równe porcje. Formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Gotowe kulki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut.
Czekoladę rozpuszczamy razem z
olejem w kąpieli
wodnej. Przygotowujemy patyczki (ja użyłam patyczków do szaszłyków, przy czym trochę je
skróciłam). Końcówkę każdego patyczka moczymy w rozpuszczonej
czekoladzie i od razu wtykamy w środek każdej kulki – do około połowy. Tak przygotowane lizaki układamy na blaszce, patyczkami do góry i ponownie wkładamy do zamrażarki na 15 minut.Gdy
czekolada w tym czasie za bardzo zgęstnieje, ponownie ją podgrzewamy w kąpieli
wodnej. Wyjmujemy
cake pops z zamrażarki i zanurzamy je w roztopionej
czekoladzie. Trzymając patyczek delikatnie stukamy w dłoń, aby nadmiar
czekolady skapał z powrotem do garnka (nie mieszamy kulką w
czekoladzie). Na koniec posypujemy lizaki kolorową posypką. Gotowe wbijamy w styropian lub układamy w inny sposób, kulką do góry, tak aby dokładnie zastygły.
Cake pops przed podaniem przetrzymujemy w lodówce.Smacznego!




Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)