ßßß
Składniki:ok 15 sztuk200 g biszkoptów60 g naturalnego serka śmietankowego50 g masła orzechowego2 łyżki likieru czekoladowego2 łyżki wódki100 – 125 g mlecznej czekoladyłyżeczka olejukolorowa posypkapatyczki do lizaków / nieco skrócone patyczki do szaszłykówWykonanie:Biszkopty dokładnie rozkruszamy i wkładamy do miski. W osobnej misce mieszamy serek z masłem orzechowym. Zawartość obu misek łączymy ze sobą, dokładnie mieszając (możemy użyć miksera). Dodajemy alkohole i jeszcze raz mieszamy.Masę zawijamy w folię spożywczą, tworząc kulę i wkładamy do zamrażarki. Po upływie około 30 minut wyjmujemy i dzielimy na równe porcje. Formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Gotowe kulki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut.Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem w kąpieli wodnej. Przygotowujemy patyczki (ja użyłam patyczków do szaszłyków, przy czym trochę je skróciłam). Końcówkę każdego patyczka moczymy w rozpuszczonej czekoladzie i od razu wtykamy w środek każdej kulki – do około połowy. Tak przygotowane lizaki układamy na blaszce, patyczkami do góry i ponownie wkładamy do zamrażarki na 15 minut.Gdy czekolada w tym czasie za bardzo zgęstnieje, ponownie ją podgrzewamy w kąpieli wodnej. Wyjmujemy cake pops z zamrażarki i zanurzamy je w roztopionej czekoladzie. Trzymając patyczek delikatnie stukamy w dłoń, aby nadmiar czekolady skapał z powrotem do garnka (nie mieszamy kulką w czekoladzie). Na koniec posypujemy lizaki kolorową posypką. Gotowe wbijamy w styropian lub układamy w inny sposób, kulką do góry, tak aby dokładnie zastygły. Cake pops przed podaniem przetrzymujemy w lodówce.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)