Wykonanie
Kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego mamy dwie opcje – kupić coś w sklepie i zaspokoić swój apetyt lub spróbować przyrządzić coś samemu zaspakajając nie tylko apetyt ale i swoją ambicję i satysfakcję z własnoręcznego przygotowania jakichś pysznych piękności bądź pięknych pyszności ;) Jak możecie się domyślać, nie
będę rozpływać się tutaj nad smakiem Delicji czy Piegusków :) Tym razem przygotowałam
trufle z
masłem orzechowym i
czekoladą. Fajne jest w nich to, że gotowe kulki można obtoczyć w kilku różnych posypkach, osiągając ciekawy efekt wizualny. Wiecie co jeszcze jest w nich fajne? To, że są przepyszne! :) A ich kremowa konsystencja pozwala zapomnieć na chwilę o całym bożym świecie. Przepis zawdzięczam jedynej w swoim rodzaju Bakerelli . :)

Składniki:ok. 36 sztuk225 g
naturalnego serka śmietankowego280 g
czekolady deserowej½ szklanki
masła orzechowego (użyłam typu crunchy)
kakao /
cukier puder / posypka do obtoczeniaWykonanie:W misce ubijamy
serek, aż będzie puszysty i gładki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy do niej
masło orzechowe. Gdy składniki się połączą dodajemy je do wcześniej ubitego
serka. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do pojemnika i chłodzimy w lodówce kilka godzin. Gdy stwardnieje formujemy kulki (np. łyżeczką do
melonów) i obtaczamy według uznania w
kakao / cukrze pudrze / kolorowej posypce. Trzymamy w lodówce (chociaż zapewniam Was–długo tak nie postoją ;) ).Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)