Wykonanie
Z niewyjaśnionych przyczyn to, co kusi z za sklepowej witryny, jest dla dzieci bardziej atrakcyjne niż to, co mają na domowym talerzu. Moja mama często przygotowywała z nami domową wersję przeróżnych sklepowych łakoci. Dla mnie była to ekscytująca zabawa. Odkrywanie, że ze zwykłych domowych składników można zrobić to, co czasami dostępne było tylko od święta. Takie eksperymenty dają możliwość budowania z dzieckiem kulinarnej wyobraźni, pokazywania skąd biorą się te pyszności, o które toczą sklepowe negocjacje. Pozwalają na przygotowanie zdrowszej i tańszej wersji łakoci. Przede wszystkim zaś, dają radość z próbowania samodzielnie przygotowanego smakołyku.
Składniki na około 8-10 średnich
lodów na patykuCzas przygotowania: 10 minutCzas oczekiwania: kilka godzinSkładniki:200 ml
śmietanki kremówki (30%)2 bardzo dojrzałe
banany1 łyżka gorzkiego
kakao2-3 łyżki
cukru pudru ( w zależności od upodobań)6 kostek gorzkiej lub
mlecznej czekoladyPrzygotowanie:
Banany blendujemy na gładką masę, dodajmy
kakao i dobrze mieszamy.Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy przesiany
cukier puder.Do ubitej
śmietanki dodajemy partiami masę
bananową, delikatnie mieszając.Dodajemy
czekoladę startą na tarce o grubych oczkach i delikatnie mieszamy całość.Masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, najlepiej na cała noc.Notatki:
Śmietanka, przed ubiciem, powinna chłodzić się w lodówce około doby. Jeśli więc zależy ci na czasie, kup taką, którą przechowuje się w sklepie w lodówce.