Wykonanie
< Jak udekorować stół na SylwestraPraliny z nadzieniem
orzechowym >Praliny z marcepanem i
morelami
Pyszne ! Łatwe w wykonaniu ! Warte spróbowania !

składniki na 15 szt.200 gr gotowej masy marcepanowejok.10 szt miękkiej
suszonej moreli3 pełne łyżeczki
dżemu z
moreli100 gr
gorzkiej czekolady dobrej gatunkowo1 łyżka
masłaposypka na wierzch np.
wiórki z kokosamini foremki do
czekoladek (opcjonalnie)


Wykonanie
Morele kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z
dżemem.Masę marcepanową wałkujemy na cieńki placek( wkładamy marcepan pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia lub foli spożywczej i rozwałkowujemy )Kroimy lub rwiemy kawałki masy marcepanowej i zawijamy w nią trochę
moreli, zlepaimy tworząc małą kulkę. Nie musi być równa.
Czekoladę roztapiamy wraz z
masłem na wolnym ogniu cały czas mieszając aby nie przypalić lub w kapieli
wodnej.Każdą marcepanową kulkę zanurzamy w roztopionej
czekoladzie i układamy na foli aluminiowej (najlepiej folię położyć na talerz lub deskę którą wstawimy do lodówki razem z
czekoladkami aby
czekolada zastygła)Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub inna posypką.Wkładamy do lodówki aż
czekoada zastygnie.



About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Jak udekorować stół na SylwestraPraliny z nadzieniem
orzechowym >