Wykonanie

idealnie łakocie kiedy to planowane ciasto nam nie wyjdzie, lub zostają jakieś ciastowe niedobitki ;) najczęściej robione u mnie w domu po świętach lub jakiś większych imprezach. takie jedno gryzowe smakołyki z recyklingu ;) bo, tak naprawdę nie ma znaczenia jaki rodzaj ciasta użyjemy, może być
drożdżowe, ucierane,
biszkopt,
herbatniki, kruche
ciasteczka, ważne żeby było bez kremu czy
owoców ( z wyjątkiem
suszonych owoców i
bakalii).składniki :2 i 1/2 szklanki okruchów ciasta ( u mnie zebra , która została z ostatniego
tortu)1 pokruszony wafelek grzesiek1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki
orzechów3 łyżki
dżemu2 łyżki
masła3 łyżki nutelli3 łyżki
mlekawiórki kokosowe, posypka kolorowa i czekoladowa do obtoczenia.
masło,
mleko i nutelle zagotować w garnuszku. do pokruszonego ( lub zmielonego ) ciasta dodać
bakalie ( tutaj tak naprawdę ilość i rodzaj wedle uznania). wszystko razem wymieszać, dodać
dżem i zagnieśc ciasto. z masy formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i obtoczyć w kokosie lub posypce. wstawić do lodówki. najlepsze są po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce, choć można jeść od razu.smacznego