ßßß Cookit - przepis na Genialny batonik:)

Genialny batonik:)

nazwa

Wykonanie

Ten batonik „chodził za mną” już od dawna. Byłam ciekawa jak smakuje taka słodkość robiona w domu. Wczoraj zrobiłam:)
Jest tak genialny w smaku, że chyba nie jadłam nić lepszego jeśli chodzi o słodycze! Nie jest specjalnie MM, ale warto zgrzeszyć, ja na pewno będę grzeszyć nieraz;)
Przepis od Dorotus76.
Składniki:
90 g roztopionego masła
100 g ciastek Digestive, pokruszonych dość drobno
ok. 200-250 g gorzkiej czekolady, posiekanej – można dać inną
70 g wiórków kokosowych
ok. 150 g posiekanych orzechów – u mnie laskowych i włoskich
puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 400g)
Użyłam 2 blaszek keksówek o wym. 12X22, kupiłam je kiedyś, bo mi się bardzo spodobały ich mikro wymiary i cena i myślałam, że trudno mi będzie znaleźć dla nich zastosowanie, a okazuje się, że często ich używam:)
Blaszki wyłożyłam folią alu (folia przywarła mi do boków batoników i była trudna do zerwania, więc następnym razem chyba wysmaruje również boki masłem), wlałam roztopione masło.
Potem wsypywałam równomiernie warstwami: pokruszone ciastka, posiekaną (niezbyt drobno) czekoladę, wiórki kokosowe, a na końcu orzechy. Całość zalałam mlekiem z puszki i włożyłam na ok. 30 minut do nagrzanego do 170* piekarnika.
Przykryłam folią dopiero pod koniec pieczenia, stąd batonik wyszedł mocno przyrumieniony, u Dorotki jest prawie biały, bo przykryty od początku.
Wystudziłam, włożyłam na godzinę do lodówki (w przepisie jest 2-3 godziny, ale nie miałam cierpliwości czekać tak długo;)
Powtórzę jeszcze raz: genialne ciastko !!! I tak proste, że prościej się nie da, jedynie siekanie orzechów i gorzkiej czekolady może być uciążliwe (ja posiekałam sobie palec dość dokładnie;), ale warto, warto, naprawdę warto:)
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2010/01/genialny-batonik.html