ßßß
Cookit - przepis na Roquefort
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Roquefort
Składniki
Sałata
Gruszka
Ser roquefort
Steki
Roquefort
Wykonanie
Roquefort
to francuski
ser pleśniowy
o
ostrym
, słodkawym smaku. Ma jasnożółty kolor, jest poprzetykany niebieskawymi żyłkami pleśni.Jest wytwarzany z
owczego mleka
, w grotach w okolicy wioski
Roquefort
-sur-Soulzon (stąd nazwa
sera
).To jeden z najstarszych i najbardziej znanych
serów
. Jego nazwa jest zastrzeżona, ale powstało wiele
serów
(także z
mleka krowiego
) naśladujących jego walory smakowe m.in. polski rokpol.
Roquefort
świetnie pasuje do
sałaty
,
owoców
i sprawdza się jako dodatek do
sosów
, kiszu albo pasty. Podaje się go często na desce
serów
. Zaskakująco harmonijne połączenie tworzy z
czekoladą
.
Sałatka
z
gruszki
i
sera roquefort
Steki
z sosem z
sera pleśniowego roquefort
Źródło:
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88511,4965799,Roquefort.html
Przepisy powiązane
Groszek cukrowy zamiast fasolki szparagowej?
Świeże figi i rukola
Sałaka z marynowaną rzodiewką daikon i mixem sałat
GRUSZKA ZAPIEKANA W SZYNCE
Sałatka z pieczoną pietruszką, gruszką i winogronami
Składniki powiązane (0)