Wykonanie
Składniki:1/2 kg
żeberek jagnięcych,6 ząbków
czosnku (posiekanych),8 gałązek świeżego
tymianku + kilka gałązek do przybrania,
sól morska i
pieprz do smaku,4 łyżki
oliwy,1
cebula,1/2 kg
śliwek węgierek,2 garści obranych
kasztanów,1 szklanka rosołu,2 łyżki
powideł śliwkowych,100 ml
śliwowicy,1 łyżka
masła,1
owoc granatu1.
Mięso oraz kostki oczyszczamy z błonek i tłuszczu (odkładamy go na później). Marynujemy przez całą noc w
czosnku,
tymianku,
soli,
pieprzu oraz
oliwie.2.
Cebulę kroimy w kostkę.
Śliwki pozbawiamy pestek i przekrawamy każdą na pół.3.
Cebulę i garść
kasztanów podsmażamy na odłożonym wcześniej tłuszczu. Podlewamy rosołem. Dusimy, aż
kasztany zmiękną. Miażdżymy widelcem.4. Dodajemy powidła i przygotowane
śliwki. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
śliwowicą. Dusimy przez 10 minut.5. Na innej patelni podprażamy na
maśle pozostałe
kasztany. Doprawiamy
solą i
pieprzem.6. Zwinięte i związane
tymiankiem mięso grillujemy w piekarniku (5 min, 250°C). Sos przelewamy do rondelka, a na patelni obsmażamy
mięso z obu stron, aby się przyrumieniło.7. Na patelnię z
jagnięciną wlewamy sos i przez chwilę dusimy razem. Podajemy z podsmażonymi
kasztanami i pestkami
granatu.Rady Ani:Gotowe, obrane
kasztany (w słoiku lub pakowane próżniowo) można już kupić w większości supermarketów i delikatesów. Jeśli uda się dostać tylko te w łupince - trzeba będzie je obrać. Skorupkę każdego
kasztana nacinamy na krzyż, układamy je na blasze wraz z 2 łyżkami
masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kiedy skorupki zaczną pękać - wyjmujemy
kasztany z pieca.Zamiast grillować
żeberka w jednym kawałku, możemy je pokroić na kotleciki (jedno
żeberko na jeden kotlecik) i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni po 10 sek. z każdej strony.



EH Excellent Houseware owal... THK Podłużne naczynie żaroo... Zen Naczynie żaroodporne 10...