ßßß Cookit - przepis na Jagnięcina ze śliwkami i kasztanami krok po kroku

Jagnięcina ze śliwkami i kasztanami krok po kroku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1/2 kg żeberek jagnięcych,
6 ząbków czosnku (posiekanych),
8 gałązek świeżego tymianku + kilka gałązek do przybrania,
sól morska i pieprz do smaku,
4 łyżki oliwy,
1 cebula,
1/2 kg śliwek węgierek,
2 garści obranych kasztanów,
1 szklanka rosołu,
2 łyżki powideł śliwkowych,
100 ml śliwowicy,
1 łyżka masła,
1 owoc granatu
1. Mięso oraz kostki oczyszczamy z błonek i tłuszczu (odkładamy go na później). Marynujemy przez całą noc w czosnku, tymianku, soli, pieprzu oraz oliwie.
2. Cebulę kroimy w kostkę. Śliwki pozbawiamy pestek i przekrawamy każdą na pół.
3. Cebulę i garść kasztanów podsmażamy na odłożonym wcześniej tłuszczu. Podlewamy rosołem. Dusimy, aż kasztany zmiękną. Miażdżymy widelcem.
4. Dodajemy powidła i przygotowane śliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i śliwowicą. Dusimy przez 10 minut.
5. Na innej patelni podprażamy na maśle pozostałe kasztany. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Zwinięte i związane tymiankiem mięso grillujemy w piekarniku (5 min, 250°C). Sos przelewamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso z obu stron, aby się przyrumieniło.
7. Na patelnię z jagnięciną wlewamy sos i przez chwilę dusimy razem. Podajemy z podsmażonymi kasztanami i pestkami granatu.
Rady Ani:
Gotowe, obrane kasztany (w słoiku lub pakowane próżniowo) można już kupić w większości supermarketów i delikatesów. Jeśli uda się dostać tylko te w łupince - trzeba będzie je obrać. Skorupkę każdego kasztana nacinamy na krzyż, układamy je na blasze wraz z 2 łyżkami masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kiedy skorupki zaczną pękać - wyjmujemy kasztany z pieca.
Zamiast grillować żeberka w jednym kawałku, możemy je pokroić na kotleciki (jedno żeberko na jeden kotlecik) i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni po 10 sek. z każdej strony.
EH Excellent Houseware owal... THK Podłużne naczynie żaroo... Zen Naczynie żaroodporne 10...
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88530,7433766,Jagniecina_ze_sliwkami_i_kasztanami_krok_po_kroku.html