Wykonanie
czwartek, 30 Grudzień 2010, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Świąteczna propozycja Jamiego Oliwiera. Parfait można przechowywać przez kilka dni w lodówce. U mnie wersja bez sklarowanego
masła. Przepis z Kuchni nr 12/2009. Polecam.Składniki:1kg
wątróbek z kurczakaoliwa1 drobno posiekana
czerwona cebula2 obrane i posiekane ząbki
czosnkulistki z kilku gałązek
tymiankumały kieliszek
brandy250 g miękkiego
masła + 250 g zimnego
masłalistki z małego pęczka
szałwiipestki z 2
owoców granatuświeże
pieczywosól morskaPokroić
wątróbki usuwając żyłki. Rozgrzać na dużej patelni kilka łyżek
oliwy i podsmażyć
cebulę oraz
czosnek. Kiedy się zeszklą wrzucić
wątróbki i
tymianek. Smażyć 3-4 minuty tak, aby
wątróbka była w środku lekko różowa a z wierzchu usmażona. (Jeśli będziemy smażyć zbyt długo, parfait będzie suche i grudkowate). Kiedy
wątróbka się usmaży, wlać na patelnię
brandy. Wymieszać, zdjąć patelnię z ognia i przełożyć do pojemnika malaksera. Zmiksować
wątróbkę na gładką masę, dodać miękkie
masło i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Przyprawić
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Przełożyć do 4 małych lub jednej dużej miski i włożyć do lodówki.Patelnię postawić na małym ogniu, rozgrzać niewielką ilość
oliwy, podsmażyć listki
szałwii i osuszyć je na papierowym ręczniku.Zimne
masło wrzucić do rondelka i powoli rozpuścić na małym ogniu. Odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno. Ostrożnie zebrać łyżką pianę z powierzchni, tak aby pozostało czyste, sklarowane
masło.Parfait wyjąć z lodówki, przybrać listkami
szałwii i zalać sklarowanym
masłem uważając, aby osad pozostał na dnie rondelka. Wstawić ponownie do lodówki na co najmniej godzinę. Podawać z
pieczywem i pestkami
granatu.Smacznego.