ßßß Cookit - przepis na Tatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową

Tatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Jacek Grochowina
Fot. M&K DUKLAS/ DUKLAS.PL
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Tatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową - składniki:
200 g jeżyn
20 ml nalewki z jeżyn
100 g suszonych kwiatów hibiskusa
700 ml wody
100 ml syropu prostego
50 g glukozy
300 g mascarpone
150 ml mleka
100 ml śmietanki 36%
ziarenka z 1 laski wanilii
Beza:
100 g białek
100 g cukru
30 ml soku z cytryny
Oraz:
100 g cukru na watę cukrową
kwiaty ogórecznika
bratki
Tatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową - sposób przygotowania: Posiekane jeżyny mieszamy z nalewką, układamy w pierścieniu. Sorbet z hibiskusa: zaparzamy hibiskus wrzątkiem. Połowę naparu i syropu mieszamy z glukozą. Mrozimy i przebijamy w maszynie Paco Jet. Esencja z hibiskusa: łączymy resztę naparu i syropu, przecedzamy. Mus: ucieramy mascarpone, mleko, śmietankę i wanilię, napełniamy syfon, nabijamy 2 naboje. Beza: białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodając sok z cytryny. Rozsmarowujemy na grubość 1/2 cm na pergaminie, suszymy na chrupko w suszarce do owoców, łamiemy na trójkąty. Na tatarze z jeżyn układamy porcje sorbetu, dalej mus z mascarpone i płatki bezowe. Pokrywamy watą cukrową, dekorujemy kwiatami, zalewamy esencją z hibiskusa.
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602545/tatar+z+jezyn+z+hibiskusem+i+wata+cukrowa/p