ßßß
Fot. M&K DUKLAS/ DUKLAS.PLCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową - składniki:200 g jeżyn20 ml nalewki z jeżyn100 g suszonych kwiatów hibiskusa700 ml wody100 ml syropu prostego50 g glukozy300 g mascarpone150 ml mleka100 ml śmietanki 36%ziarenka z 1 laski waniliiBeza:100 g białek100 g cukru30 ml soku z cytrynyOraz:100 g cukru na watę cukrowąkwiaty ogórecznikabratkiTatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową - sposób przygotowania: Posiekane jeżyny mieszamy z nalewką, układamy w pierścieniu. Sorbet z hibiskusa: zaparzamy hibiskus wrzątkiem. Połowę naparu i syropu mieszamy z glukozą. Mrozimy i przebijamy w maszynie Paco Jet. Esencja z hibiskusa: łączymy resztę naparu i syropu, przecedzamy. Mus: ucieramy mascarpone, mleko, śmietankę i wanilię, napełniamy syfon, nabijamy 2 naboje. Beza: białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodając sok z cytryny. Rozsmarowujemy na grubość 1/2 cm na pergaminie, suszymy na chrupko w suszarce do owoców, łamiemy na trójkąty. Na tatarze z jeżyn układamy porcje sorbetu, dalej mus z mascarpone i płatki bezowe. Pokrywamy watą cukrową, dekorujemy kwiatami, zalewamy esencją z hibiskusa.Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu