Wykonanie
Bardzo na czasie - co drugi dzień z okolicznych krzaków zbieramy 0,5 kg miseczkę
jeżyn :).
Lody są przepyszne i niebezpiecznie uzależniające, a poza tym, mają piękny kolor - u nas wszystko co 'pink' jest jedzone przez dzieci z większym apetytem ;). Polecam!Składniki:350 g
jeżyn (mogą być mrożone)1 łyżka
soku z cytryny1 szklanka (250 ml)
mlekapół szklanki (125 ml)
wody1 szklanka (250 ml)
śmietany kremówki210 g
cukru (kryształu lub drobnego)
Jeżyny zmiksować (najlepiej blenderem). Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się drobnych pesteczek. Powstały mus wymieszać z
sokiem z cytryny.
Wodę,
mleko i
cukier włożyć do garnuszka z grubym dnem i podgrzać, do rozpuszczenia się
cukru, mieszając, najlepiej nie gotować (mieszanka szybciej się schłodzi). Dodać kremówkę, mus z
jeżyn i dobrze wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej (ja zawsze zostawiam na noc).Gotową mieszankę wlać do maszyny do
lodów i dalej postępować według jej instrukcji.Smacznego :)