ßßß Cookit - przepis na Cynamon

Cynamon

Wykonanie

Zaloguj się:
Jeśli nie masz konta,
ZAREJESTRUJ SIĘ
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
« Powrót  
Cynamon
Opis:
Kora z drzewa cynamonowca cejlońskiego (Cin-namoni ceylanici), uprawianego na Jawie, Sumatrze i innych wyspach Dalekiego Wschodu. Ma barwę jasnobrunatną, zapach - silny, korzenny, swoisty; smak - ostry korzenny, słodkawy, lekko palący; jest bardzo krucha, łamliwa. Zawiera przede wszystkim olejek eteryczny, a także cukry, żywicę i garbniki. Cynamon kupowany w stanie sproszkowanym jest najczęściej zwietrzały, najbardziej aromatyczna jest kora w kawałkach, którą należy utłuc w moździerzu tuż przed użyciem, a nigdy na zapas. Używany jest głównie jako przyprawa do pierników, ciastek, konfitur, kompotów. W medycynie i kosmetyte stosuje się korę cynamonu niemal jedynie do poprawienia smaku lub zapachu leków i płukanek. Cynamon doskonale komponuje się smakowo z cukrem, ale nie tylko, gdyż można niewielką jego ilością doprawić baraninę lub gęś, żeby nabrały wykwintności i szlachetności. Niektórzy miłośnicy kawy bardzo sobie cenią dodatek szczypty cynamonu do filiżanki tego napoju.
Dodaj przepis do ulubionych!
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Wykonanie:
Zioła i przyprawy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
» Kuchnia Hiszpańska [67]
» Kuchnia Bułgarska [15]
» Kuchnia Chińska [212]
» Kuchnia Meksykańska [53]
» Kuchnia Włoska [293]
» Kuchnia Węgierska [101]
» Kuchnia Czeska [9]
» Kuchnia Grecka [43]
» Kuchnia Francuska [162]
» Kuchnia Tajlandzka [5]
» Kuchnia Indonezyjska [11]
» Kuchnia Turecka [14]
» Kuchnia Indyjska [16]
» Kuchnia Portorykańska [34]
» Kuchnia Jamajki [38]
» Kuchnia Wenezuelska [2]
» Kuchnia Japońska [9]
» Kuchnia Brazylijska [29]
» Kuchnia Austriacka [29]
» Kuchnia Angielska [69]
» Kuchnia Pakistańska [1]
» Kuchnia Libańska [6]
» Kuchnia Polska [1329]
» Kuchnia Słowacka [3]
» Kuchnia Staropolska [115]
» Kuchnia Rosyjska [0]
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2752/Cynamon