Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Oponki
serowe - składniki:400 g
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
masła3 łyżki
cukruszczypta
soli4
jajka500 g zmielonego
tłustego białego sera500 g
smalcu do smażenia
cukier puder do posypaniaOponki
serowe - sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z
sodą. Dodajmy pokrojone w kawałki
masło,
cukier,
sól oraz
jajka i
twaróg. Zagniatamy ciasto, jeśli jest za rzadkie, dosypujemy
mąki. Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na grubość. 0,5 cm, wykrawamy szklanką krążki, a w nich kieliszkiem kółeczka. Oponki wkładamy na rozgrzany
smalec i rumienimy po obu stronach. Po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku, przekladamy na talerze i posypujemy
cukrem pudrem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu