ßßß Cookit - przepis na Oponki serowe

Oponki serowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Oponki serowe - składniki:
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
4 jajka
500 g zmielonego tłustego białego sera
500 g smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
Oponki serowe - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą. Dodajmy pokrojone w kawałki masło, cukier, sól oraz jajka i twaróg. Zagniatamy ciasto, jeśli jest za rzadkie, dosypujemy mąki. Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na grubość. 0,5 cm, wykrawamy szklanką krążki, a w nich kieliszkiem kółeczka. Oponki wkładamy na rozgrzany smalec i rumienimy po obu stronach. Po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku, przekladamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603218/oponki+serowe/p