ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Oponki serowe - składniki:400 g mąki pszennej2 łyżeczki sody oczyszczonej100 g masła3 łyżki cukruszczypta soli4 jajka500 g zmielonego tłustego białego sera500 g smalcu do smażeniacukier puder do posypaniaOponki serowe - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą. Dodajmy pokrojone w kawałki masło, cukier, sól oraz jajka i twaróg. Zagniatamy ciasto, jeśli jest za rzadkie, dosypujemy mąki. Odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na grubość. 0,5 cm, wykrawamy szklanką krążki, a w nich kieliszkiem kółeczka. Oponki wkładamy na rozgrzany smalec i rumienimy po obu stronach. Po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku, przekladamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu