Wykonanie
Pyszne, mocno
czekoladowe ciasteczka z dodatkiem pożywnych
orzechów.Przepis z książki Nigellissima, z moimi drobnymi zmianami. W oryginalnym przepisie zamiast
orzechów był nugat.
Składniki na 25 sztuk:125g miękkiego
masła150g
cukru1
jajko200g
mąki pszennej30g dobrego
kakao w proszku1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soligarść
orzechów włoskich - posiekanych
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę, dodać
jajko i połączyć. Osobno połączyć suche składniki. Delikatnie wymieszać suche składniki z
maślaną masą. Pod koniec dodać
orzechy. Formować
ciastka, w tym celu łyżką nabrać porcję ciasta, uformować kulki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie spłaszczyc. Najlepiej wstawić teraz do lodówki na 30min, ale to nie jest konieczne. Piec w tem 180°C przez 12-15min.Smacznego :)